Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έκκληση του ΟΗΕ για άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις για ανθρώπους με HIV

H UNAIDS, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της επιδημίας AIDS, καλεί τις κυβερνήσεις 52 χωρών να άρουν τους περιορισμούς στην είσοδο και την παραμονή ανθρώπων θετικών στον HIV.

«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν σήμερα αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεν βασίζονται στο σκεπτικό της δημόσιας υγείας και στερούν από ανθρώπους τα βασικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο επικεφαλής της UNAIDS Μισέλ Σιντιμπέ, μιλώντας σε...




«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν σήμερα αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Δεν βασίζονται στο σκεπτικό της δημόσιας υγείας και στερούν από ανθρώπους τα βασικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο επικεφαλής της UNAIDS Μισέλ Σιντιμπέ, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο της οργάνωσης.

«Ζητάμε παγκόσμια ελευθερία των μετακινήσεων για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV» είπε.

Οι βουλευτές 128 χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ταϊλάνδης στήριξαν την έκκληση της UNAIDS.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, πλήρης απαγόρευση εισόδου για τους οροθετικούς ισχύει σήμερα σε 11 χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επιβάλλουν άλλους περιορισμούς όπως η άρνηση παροχής άδειας παραμονής.

Ο Σιντιμπέ εξήγησε ότι πολλοί από τους περιορισμούς αυτούς επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 1980 όταν η νέα ασθένεια του AIDS (επίκτητη ανοσολογικής ανεπάρκεια) προκάλεσε παγκόσμιο πανικό. Έκτοτε, όμως, έρευνες έδειξαν ότι η ελευθερία μετακίνησης των οροθετικών δεν θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ κατήργησαν την απαγόρευση εισόδου για οροθετικούς μόλις φέτος τον Ιανουάριο, ενώ το θέμα εξετάζεται τώρα από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου