Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Γνωρίστε την Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία είναι από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Ελλάδας κι αν κάποιος την χαρακτηρίσει ως την πιο προνομιούχα, δεν θα είναι υπερβολικός. Κατέχει μια πραγματικά στρατηγική θέση αφού συνδέει την Ήπειρο, νησιά του Ιονίου και μεγάλο μέρος της Ευρυτανίας, με την Πελοπόννησο και την Αττική. Είναι το υποχρεωτικό πέρασμα. Αρθρώνεται στον άξονα προσπέλασης Ιταλία-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Πάτρα.

Βρέχεται κατά τα δύο τρίτα από θάλασσα κι έχει πλήθος ασφαλείς όρμους και λιμάνια και, φυσικά, πολλά χιλιόμετρα σπάνιες και παρθένες αμμουδιές. Έχει τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και τον μοναδικό Αμβρακικό, που μπορούν να θρέψουν όλη την Ελλάδα. Και πρέπει εδώ να λογαριάσουμε και τις λίμνες της και ξέχωρα τη μεγάλη Τριχωνίδα με το μοναδικό της τοπίο.




Τη διασχίζει ο Αχελώος, αυτός ο «Εθνικός» ποταμός, ο δίκαια θεοποιημένος από τους αρχαίους. Τροφοδοτεί τα τρία μεγάλα φράγματα, Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος, αρδεύει τις γόνιμες πεδιάδες Άνω και Κάτω Αχελώου και μας χαρίζει στις εκβολές του ένα σπάνιο βιότοπο. Το κλίμα είναι ήπιο, κατάλληλο για τις πιο ευαίσθητες καλλιέργειες. Στις ορεινές περιοχές του Βάλτου και της Ναυπακτίας, πυκνά δάση από έλατα δημιουργούν αλπικό τοπίο και θαυμάσια θέρετρα. Η θέση της και τα πλούσια δώρα της φύσης, βοήθησαν τους αρχαίους κατοίκους της να δημιουργήσουν σημαντικό πολιτισμό, να βρεθούν συχνά στο προσκήνιο της ιστορίας. Το ίδιο και κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή. Μάρτυρες τα μνημεία της που καλύπτουν όλες τις εποχές και μερικά είναι μοναδικά. Υπάρχει πυκνό συγκοινωνιακό δίκτυο στην υπηρεσία του κάθε λογής ταξιδιώτη. Πυκνά δρομολόγια για Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και όλα τα ενδιάμεσα όπως και για την Ήπειρο, Κέρκυρα, Λευκάδα. Φέρρυ-μπωτ με καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Αστακού, συνδέουν τον νομό με την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου