Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Οριακή μείωση των εισακτέων

Χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις ο αριθμός των θέσεων στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν, νωρίς, στις 14 Μαΐου. Παρά τις προσδοκίες και τις εκφρασμένες -κατά καιρούς- προθέσεις για δυναμικές βελτιωτικές παρεμβάσεις με σκοπό μια ορθολογικότερη κατανομή των θέσεων, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας δεν επεφύλαξαν τα ανάλογα....



Η οριακή μείωση του συνολικού αριθμού των θέσεων που διατίθενται φέτος (88.165 από 88.262 πέρυσι) και ακολούθως η -χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές- κατανομή τους δεν μπορούν να ενισχύσουν ούτε την πρόθεση (της επαναλαμβανόμενης τα τελευταία χρόνια προσπάθειας) για αποσυμφόρηση των κεντρικών και μεγάλων ιδρυμάτων και αντιστοίχως ενίσχυση των σχολών της περιφέρειας, ούτε καν μια πολιτική στοχευμένων πολιτικών-δράσεων. Αντιθέτως, η έστω οριακή πτωτική τάση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων καταδεικνύει την έναρξη της εφαρμογής μιας αντίστοιχης πολιτικής... περικοπών (ακόμα και σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια).

Βέβαια, ρόλο έχει διαδραματίσει και η απόφαση να μην ιδρυθούν νέα τμήματα φέτος. Ωστόσο, ακόμα και το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καλύφθηκε όχι με καινούργιες θέσεις, αλλά με τις αντιστοίχου αριθμού που μεταφέρθηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ισως σ' αυτό να περιορίζεται η απόδειξη για το περιβόητο νοικοκύρεμα που αποτελεί το γενικό σύνθημα της ευρύτερης πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε (αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση) το υπουργείο Παιδείας, ανεπαρκή για ασφαλείς αναλύσεις και εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα είναι φτωχά και διατυπώνονται με επιφύλαξη. Είναι χαρακτηριστικό πως, για πρώτη φορά, δεν δημοσιεύονται βασικά αναλυτικά μεγέθη, όπως, λ.χ., για τις κατηγορίες των υποψηφίων (90%, 10% κ.ο.κ.).

* Η ανακατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ, αν και αφορά τη μείωση στα κεντρικά και μεγάλα Ιδρύματα και αντιστοίχως την ενίσχυση στα περιφερειακά, πραγματοποιείται με τόσο μικρά μεγέθη που κρίνεται αμελητέα. Η μείωση κυμαίνεται από -5 έως -35 θέσεις (η μεγαλύτερη μόνο σε Αθηνών και Αριστοτέλειο), ενώ η αύξηση από 5 έως 10 και μόνον στο Παν. Πελοποννήσου δόθηκαν επιπλέον 50. Ειδική περίπτωση η αφαίρεση των 420 θέσεων από το Ιωαννίνων, αφού προσφέρθηκαν (για την ακρίβεια οι 410) στο καινούργιο Δυτ. Ελλάδας.
Κατά τ' άλλα, οι προσθαφαιρέσεις στα ΤΕΙ δεν συμβάλλουν στην εξαγωγή ικανών συμπερασμάτων. Αντιθέτως, δημιουργεί μάλλον απορίες για το σκοπό που εξυπηρετεί η δραστική αύξηση σε παραδοσιακά προβληματικά και υπολειτουργούντα τμήματα, όπως της Ζωικής Προέλευσης. Παρ' όλα αυτά, διατέθηκαν επιπλέον 100 θέσεις στο Ζωικής Λάρισας, επιπλέον 140 στο Αυτοματισμού Χαλκίδας και επιπλέον 60 στο Δυτ. Μακεδονίας.

* Σε αντιδιαστολή, οι μηδαμινές αυξομειώσεις σε τμήματα υψηλής ζήτησης, όπως Ιατρικά, Νομικά, Παιδαγωγικά, Πολυτεχνικά,Νέων Τεχνολογιών, εκτιμάται πως θα συντηρήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

* Παρά τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων όλων των κατηγοριών (που σημειώνεται από χρόνο σε χρόνο), υπολογίζεται ότι και φέτος θα παραμείνουν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ περί τις 35.000, οι οποίοι, ωστόσο, είναι λιγότεροι από τους περσινούς (40.000).
Σύμφωνα με τα ελλιπή επίσημα στοιχεία, φέτος θα διατεθούν συνολικά 88.165. Από αυτές οι 40.750 αναλογούν στις σχολές των ΑΕΙ (συμπεριλαμβάνονται και οι 625 των εκκλησιαστικών σχολών) και οι 43.940 στα ΤΕΙ. Σ' αυτές προστίθενται οι 1.405 θέσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές, οι 1.650 (κατά προσέγγιση) για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, οι 670 για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και οι 40 για τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Βάσει του αντίστοιχου περσινού αριθμού (88.262) θέσεων, η διαφορά φέτος κρίνεται αμελητέα, καθώς πρόκειται για μείωση μόλις 97 θέσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι θέσεις στα ΑΕΙ είναι 20 λιγότερες (συμπεριλαμβανομένων ωστόσο των Εκκλησιαστικών Σχολών που γνωρίζουν αύξηση, αφού από 590 πέρυσι, ανεβαίνουν φέτος στις 625), ενώ στα ΤΕΙ αυξάνονται κατά 480. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αν αφαιρεθούν οι Εκκλησιαστικές Σχολές από τον συνολικό αριθμό των θέσεων που διατίθενται στα ΑΕΙ, τότε η μείωση είναι λίγο μεγαλύτερη, φθάνει τις 55 θέσεις.

* Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και 3.550 μεταθέσεις (από τις 10.221 αιτήσεις που υποβλήθηκαν) για την επόμενη σχολική χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις της περιοχής μετάθεσής τους μέχρι τις 21 Ιουνίου 2010.*

***Στο www.enet.gr μπορείτε να βρείτε αναλυτικούς πίνακες με όλες τις θέσεις ανά σχολή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

14 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις
Στις 12 Μαΐου πέφτει φέτος η αυλαία των μαθημάτων για Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας:

**Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 14 Μαΐου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 31 Μαΐου για τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν και στο μάθημα της Οικονομίας.

**Από το Σάββατο 15 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των αποφοίτων εσπερινών Λυκείων και ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') μαζί με τα μαθήματα επιλογής.

**Από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Α') και μαθημάτων ειδικότητας ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β').

**Στις 25 και 27 Μαΐου θα διαγωνιστούν οι μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α') στα μαθήματα γενικής παιδείας.

**Από 24 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ενώ η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνουν από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ' τάξη των ημερήσιων γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ' τάξη των εσπερινών γενικών Λυκείων από 1η μέχρι και 18 Ιουνίου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα του κάθε Λυκείου χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 10 μέχρι 23 Ιουνίου με βάση το πρόγραμμα του κάθε Λυκείου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές ορίστηκαν φέτος για το διάστημα από 3 μέχρι 10 Ιουλίου για τους αποφοίτους των γενικών Λυκείων και της Δ' τάξης των εσπερινών γενικών Λυκείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου