Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

«Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού δρυοδάσους» τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, είχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, στο γραφείο του Υφυπουργού, την Πέμπτη 24 Μαρτίου.
Η συνάντηση, αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Συλλόγου για την ανάδειξη και προστασία του δρυοδάσους του Ξηρομέρου.
Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου, για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου στον τομέα, ενώ τα μέλη της «Βελανιδιάς» έθεσαν προς τον Υφυπουργό μια σειρά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου πρότειναν στον Υφυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συστηματική κοπή των δέντρων, να ενισχυθούν τα Δασαρχεία με επιπλέον προσωπικό, να εποπτεύεται το δάσος από ένα δασαρχείο και όχι από τρία όπως είναι μέχρι σήμερα ή ακόμη κι από έναν φορέα διαχείρισης.
Επίσης κατέθεσαν αίτημα ένταξης του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου σε καθεστώς προστασίας.
Ο κ. Μωραΐτης από την πλευρά του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες και τα αιτήματα του συλλόγου και στάθηκε ιδιαίτερα στα πρόσφατα κρούσματα λαθροϋλοτομίας τα οποία και στηλίτευσε, δεσμευόμενος για την λήψη πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα στο μέλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μεγάλη περιβαλλοντική αξία και μοναδικότητα του δρυοδάσους, τονίζοντας πως απαιτούνται δράσεις όχι μόνον για την προστασία του, αλλά και την ανάδειξή του.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου όπως είναι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με το αναγκαίο προσωπικό, για την φύλαξη των δασών, (με προσωπικό της πρώην αγροφυλακής, εποχικούς δασοπυροσβέστες κλπ), η προώθηση ήπιων παρεμβάσεων ειδικά στο βελανιδόδασος αλλά και η εξέταση ενός αποτελεσματικότερου σχεδιασμού προστασίας και διαχείρισης του, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του Συλλόγου θα ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν.
Τέλος, τόνισε πως το μήνυμα που από την πρώτη μέρα στέλνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πως πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες, σεβαστοί απ’όλους για να σταματήσουν φαινόμενα ανομίας και υποβάθμισης του δασικού πλούτου της χώρας, σημαντικό τμήμα του οποίου είναι το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου