Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ψάχνουν… τον πρόεδρο των ΚΑΠΗ

Την έμμεση παραδοχή της δημοτικής αρχής, σχετικά με την αποτυχία της ενιαίας διοίκησης των ΚΑΠΗ της πόλης, συνιστά η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στη διάλυσή του.Μέχρι σήμερα, όμως, η δημοτική αρχή παραμένει δέσμια των επιλογών της και ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την εποπτεύουσα πολιτική αρχή για την εφαρμογή του νέου τρόπου διοίκησης στα Κέντρα Ηλικιωμένων. Πέραν της ουσίας του κοινωνικού ζητήματος, στην επικαιρότητα επανέρχεται και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό, μάλιστα, δεν αφορά μόνο τα όργανα και τις παρατάξεις του δήμου Ιωαννίνων, αλλά και κάθε εποπτεύουσα αρχή...



όπως η Περιφέρεια Ηπείρου- που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης των αποφάσεων που λαμβάνει η δημοτική αρχή.Το τελευταίο παράδοξο, όπως φαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις –και έμμεσες καταγγελίες- της «ενιαίας αντιπολίτευσης», αφορά στον ορισμό του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΑΠΗ Ιωαννίνων. Ως γνωστό ο πρώην πρόεδρος Τάσος Σιαφάκας επαύθη των καθηκόντων του από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διάλυση του ενιαίου φορέα των ΚΑΠΗ. Έκτοτε, η τοποθέτηση νέου προέδρου ουδέποτε ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, ενώ ούτε και το δημοτικό συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση στην τελευταία του συνεδρίαση.

Ποιος είναι;
Οι παρατάξεις «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών» και «Συνεργασία για την Αλλαγή» εκφράζουν την έκπληξή τους ως προς το τυπικό σκέλος του ορισμού του προέδρου στα ΚΑΠΗ. Κι αυτό γιατί μόλις χθες ενημερώθηκαν ότι νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Βασίλης Κοσμάς, πρόεδρος, επίσης, του δημοτικού συμβουλίου. Όμως, η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις και θέτει ζήτημα νομιμότητας των ενεργειών από τη στιγμή βέβαια που έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο των ΚΑΠΗ ο κ. Κοσμάς.Εκ μέρους της «ενιαίας αντιπολίτευσης» ο Βασίλης Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, με επιστολή του προς τον Β. Κοσμά ζητά να ενημερωθεί πότε ορίστηκε πρόεδρος. Να σημειωθεί, δε, πως σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ο κ. Ηλιάδης κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των ΚΑΠΗ. «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι την πρόσκληση την υπογράφετε εσείς προσωπικά ως πρόεδρος του εν λόγω φορέα. Θα ήθελα να γνωρίζω με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων οριστήκατε πρόεδρος, ενώ θα ήθελα να μου αποστείλετε και το κείμενο της παραίτησης του πρώην προέδρου Αναστάσιου Σιαφάκα. Αυτά θα ήθελα να μου αποσταλούν μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου μαζί φυσικά με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει στην επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος.

Θα αγνοήσει την Περιφέρεια
Η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να αγνοήσει την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου σε περίπτωση που δεν εγκρίνει την απόφαση διάλυσης του ενιαίου φορέα των ΚΑΠΗ. Τη θέση αυτή εξέφρασε προ δεκαημέρου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μάντζιος, σημειώνοντας ότι «αλλά και αν δεν εγκριθεί, εμείς θα λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσαμε και πριν». Κύριο επιχείρημα της δημοτικής αρχής είναι οι υπογραφές των 2.000 μελών των ΚΑΠΗ που «θέλουν την προτέρα κατάσταση» διοίκησης στα κέντρα που φιλοξενούνται. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποστείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφανθεί, αφού η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ζητήσει περιορισμό των νομικών προσώπων στην αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου