Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πάσχα για λίγους φέτος στην Ηπειρο!

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του Ηπειρωτικού τουρισμού, την πτώση στις κρατήσεις των ντόπιων καταλυμάτων, εν όψει των διακοπών του Πάσχα. Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και η πληρότητα μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων δεν ξεπερνά το 65%, ενώ στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του Νομού μας οι κρατήσεις είναι ακόμα πιο χαμηλές.Η πτώση είναι εμφανής και αγγίζει μέχρι και το 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο οι ξενοδόχοι του Νομού μας και της Ηπείρου γενικότερα δείχνουν ότι λίγο – πολύ την περίμεναν. Για τον πρόεδρο τους, κ. Κώστα Βλάχο....



το γεγονός ότι λιγότεροι επισκέπτες θα έρθουν αυτό το Πάσχα στην περιοχή μας έχει και μία ερμηνεία. Όπως επισήμανε, «φέτος έπεσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες και το Πάσχα. Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, πόσα ακόμη να πληρώσει ο Έλληνας».Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», μέσα στα Γιάννινα η μέση τιμή του δωματίου ξεκινά από τα 30 ευρώ ημερησίως και είναι η χαμηλότερη όλων των δημοφιλών προορισμών του Πάσχα.Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει την χώρα μας, αλλά και η χρονική συγκυρία, με τρεις σημαντικές γιορτές μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, δεν μπορούν να βάλουν τον τοπικό τουρισμό σε τροχιά κρίσης. «Το να πει κανείς, ότι τα θεμέλια του τουρισμού μας κινδυνεύουν, επειδή ένα Πάσχα με τόσες δυσκολίες δεν ήρθε πολύς κόσμος, δεν ισχύει. Τα Γιάννινα παραμένουν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και αυτό το έδειξε η πληρότητα τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες. Γι’ αυτό και κανέναν δεν πρέπει να τον πιάνει πανικός», επισημαίνουν.Ο κ. Βασίλης Αντωνάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιωαννίνων τονίζει με τη σειρά του πως οι τιμές θα πέσουν και άλλο λόγω της κρίσης. Όπως παραδέχεται, «δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας και να πούμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, δεν νομίζω, ότι υπάρχει κρίση στα θεμέλια του τουρισμού μας».

Πλήτονται τα μικρά καταλύματα
Από τη μείωση των κρατήσεων, πάντως, έχουν πληγεί ως επί το πλείστον τα μικρά καταλύματα. Όπως τόνισε ιδιοκτήτης ξενώνα σε περιοχή του Κεντρικού Ζαγορίου, «υπάρχουν πολλά μικρά καταλύματα που δεν θα ανοίξουν καν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Έχουν μόνο μία ή δύο κρατήσεις και τα λειτουργικά τους έξοδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσουν οι επισκέπτες».Όσον αφορά γενικά το Ζαγόρι, που παραδοσιακά ελκύει πολλούς επισκέπτες την περίοδο του Πάσχα, η πληρότητα μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά το 60 με 70%, όταν άλλες εποχές άγγιζε σχεδόν το 100%. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Παπίγκου Δημήτρης Μπίτος. Ακόμα υπάρχουν, όπως είπε, διαθέσιμα δωμάτια για όλα τα βαλάντια με τις τιμές να ξεκινούν απ’ τα 50 και να φτάνουν ως τα 200 ευρώ.

Πτώση σε Μέτσοβο-Τζουμέρκα
Πεσμένη σε σχέση με πέρυσι θα είναι η κίνηση και στο επίσης δημοφιλές Μέτσοβο, σύμφωνα με τον ξενοδόχο Απόστολο Ταλάρη. Η ζήτηση αφορά κυρίως το τριήμερο από Μ. Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα. Όσο για τις τιμές είναι ίδιες ή λίγο πιο κάτω από πέρυσι, σε ποσοστό 20%. Το δίκλινο ξεκινάει από τα 40 και φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο και τις παροχές του.Τέλος σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι κρατήσεις στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπως ανέφερε ο ξενοδόχος Χρήστος Χασάνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου, δεν θα υπάρξει πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής το τριήμερο του Πάσχα, αφού οι κρατήσεις δεν φτάνουν ακόμα ούτε το 50%! Κι αυτό παρόλο που οι τιμές στα δωμάτια παραμένουν σταθερές.Τα… μαντάτα δεν είναι άσχημα μονάχα για τους Ηπειρώτες ξενοδόχους. Σε άλλες περιοχές οι κρατήσεις είναι ακόμη πιο περιορισμένες. Στη «Μέκκα» των Πασχαλινών διακοπών, την Κέρκυρα, καθώς και σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Ζάκυνθο η μείωση στις κρατήσεις αγγίζει το 50%.

proinoslogos
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com στις 12:36 μ.μ.
Ετικέτες ΖΑΓΟΡΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου