Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Εντατικοποιείται αυτή την εβδομάδα το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων στην αγορά που εφαρμόζει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον ΕΦΕΤ ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρη την Επικράτεια την ποιότητα των κρεάτων και ιδιαίτερα του οβελία.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν ορισμένες παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες-ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η σφράγιση των αρνιών είναι ευθύνη των σφαγείων τα οποία ελέγχονται για τις διαπιστωμένες παραλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ (Καβάλα) και δεν έφεραν ενδείξεις.

Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης.

Παράλληλα με τους ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά κρέατος, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με υπολείμματα και μη συμβατές ουσίες σε εισαγόμενα κυρίως προϊόντα.
Στα δείγματα αυτά πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και
μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση:

• 8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 21.000 κιλά φυσικό μέλι, προέλευσης Κίνας, άφιξη μέσω Τουρκίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.
• 3.600 κιλά κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.
• 16.190 κιλά κατεψυγμένων σαλιγκαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.
• 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του μηχανογραφικού κτηνιατρικού συστήματος TRACES, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα και άλλα κράτη μέλη για τα παρόμοια φορτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου