Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αγώνας δρόμου για 30 νομοσχέδια Γιώργος: Πιστή τήρηση των δεσμεύσεων για εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας

«Όλα στο τραπέζι» τα βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που χάθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και παράλληλα αναστέλλει εκ των πραγμάτων τις πολυδαίδαλες διαδικασίες της προώθησης νομοσχεδίων στη Βουλή, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη λεγόμενη διαβούλευση...



Τριάντα επείγοντα νομοσχέδια ανέφεραν οι υπουργοί ότι πρέπει να πάρουν τη σειρά τους για ψήφιση στη Βουλή, και αυτό μοιραία οδηγεί σε λύσεις που στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει: την ομαδοποίηση νομοσχεδίων και την προώθησή τους στη Βουλή για ψήφιση ως πολυνομοσχεδίων. Λύση ανάγκης, όπως περιγράφηκε, προκειμένου να φανεί η χώρα συνεπής με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία προς τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει παράταση των εργασιών της Βουλής και μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια.

Η κυβέρνηση προσδιορίζει ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών αλλά και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και παράλληλα η λήψη μέτρων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αναθέτοντας στους βουλευτές ως καθήκον τη συνεχή επαφή με τον λαό: «Η επόμενη περίοδος, μία δύσκολη περίοδος, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συμμέτοχος ο πολίτης»
Στόχος, είπε, είναι να καταστεί ο πολίτης συμμέτοχος στην προσπάθεια που γίνεται, και κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να κινηθούν προς την κατεύθυνση για «να δούμε, όπως είπε, πως ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας μας στα ίδια του τα χέρια. Να μην αισθάνεται απλώς θεατής στην τηλεόραση, αλλά να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος».

Περιέγραψε, ωστόσο, μια εφιαλτική εικόνα για την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης: «Οι αλλαγές, σημείωσε, πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας, ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική. Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τους προβολείς, κάτω από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διεθνώς».

«Μεγάλες αλλαγές το 2010»
Ο Πρωθυπουργός, που έθεσε ως όριο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών το καλοκαίρι, ώστε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένο, χειροπιαστό έργο, υπογράμμισε ότι «το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που κάνουμε». Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά και στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων (...) Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, κομματικών, πολιτικών αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης, για την υλοποίηση αυτών των πραγμάτων. Προώθηση, βάσει δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, όλων των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών και πρωτοβουλίες που είναι άμεσα ορατές στον πολίτη και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του».

Πρώτα ο «Καλλικράτης»
Η πρώτη, ίσως, μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση που θα υποστεί τη διαδικασία των χρονοδιαγραμμάτων είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», για το οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ζήτημα διότι, όπως είπε, το σχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κράτους, μεταφέρει αρμοδιότητες από τα υπουργεία στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί αυτά να συζητώνται εν αγνοία των υπουργών. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξουν τουλάχιστον δύο άτυπες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα
ΟΡΙΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως όριο για υλοποίηση των εξαγγελιών το καλοκαίρι, ώστε στη ΔΕΘ να έχει να παρουσιάσει χειροπιαστό έργο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου