Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού

Το επίκαιρο μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Ρατσισμό - στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα



Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Αρχηγός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδράς, ο Πρόεδρος των Μεταναστών Ελλάδος κ. Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί και η Προϊσταμένη του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ. κα Ζέφη Θανάσουλα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν όλες οι πτυχές του περίπλοκου θέματος της μετανάστευσης που βρίσκεται στην επικαιρότητα και λόγω του νομοσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την ιθαγένεια.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του Ερυθρού Σταυρού και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, τονίζοντας ότι δεν περιορίζονται μόνον στον τομέα της υγείας. «Έχουμε παρεξηγηθεί γιατί έχουμε ταυτιστεί με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι και αυτό έργο μας, όμως ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια κιβωτός, ένας τόπος ζύμωσης ιδεών για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Κίνημα», σημείωσε ο κ. Μαρτίνης και πρόσθεσε: «Είμαστε ένας οργανισμός ιδιωτικός που δημιουργήθηκε από κυβερνήσεις. Έτσι πρέπει να δρούμε ανεξάρτητα, αλλά στο πλευρό των κυβερνήσεων. Για μας, όμως, δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες, δεν μας ενδιαφέρει από που ήρθε κάποιος ή ποιος είναι, αλλά ποιος υποφέρει και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτόν».

Η Προϊσταμένη του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ. κα Ζέφη Θανάσουλα έδωσε το στίγμα των δράσεων των υπηρεσιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: «Ο Ερυθρός Σταυρός θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από δράσεις τις δυο τελευταίες δεκαετίες, με δικούς του πόρους, δικό του προσωπικό, αλλά και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στη διαφορετικότητα και την πολιτιστική ποικιλομορφία».

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη εξήρε το ρόλο του Ε.Ε.Σ. «Ο Ερυθρός Σταυρός είναι πρωτοπόρος σε ζητήματα μείζονος κοινωνικής ευαισθησίας, όπως η ένταξη των μεταναστών και ειδικά σε χρονικές περιόδους όπως αυτή, που μπορεί να δοκιμάζεται ο προϋπολογισμός του έλληνα πολίτη όχι όμως και ο αλτρουισμός του», ανέφερε με έμφαση και πρόσθεσε: «Η μετανάστευση έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης και υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος. Σήμερα, όμως, το πρόβλημα αυτό διογκώνεται και λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων σε πολλές γωνιές του πλανήτη έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού πλέον δεν υπάρχει χώρα που να μην είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού μεταναστών. Εμείς τα τελευταία χρόνια γίναμε από χώρα διέλευσης, χώρα προορισμού. Τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της μετανάστευσης δημιουργούν την ανάγκη για νέες πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λειτούργησε αποσπασματικά στο ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας υπογράμμισε: «Με τον νέο νόμο για την ιθαγένεια ερχόμαστε να δώσουμε προοπτική στους μετανάστες. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα που βλέπουμε είναι εντελώς διαφορετική στο λεκανοπέδιο της Αττικής πρωτίστως, αλλά και αλλού. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στην Αθήνα το 2004, για παράδειγμα. Η μεγάλη διαδρομή που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είτε από την Ασία είτε από την Αφρική έχει κατάληξη την Ελλάδα, γιατί Ισπανία και Ιταλία με διμερείς διακρατικές συμφωνίες με τα αφρικανικά κράτη κατάφεραν και περιόρισαν το φαινόμενο, ενώ εμείς, έχοντας δίπλα την Τουρκία που δεν είναι και ο ιδανικός συνομιλητής, δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο, πιέζουμε σε κάθε επίπεδο, αφού δεν πρόκειται μόνο για δικό μας πρόβλημα, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα». Ο υφυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την αθλοθέτηση σε συνεργασία με το Φεστιβάλ δύο υποτροφιών για παιδιά μετανάστες, μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ενώ δήλωσε και την ικανοποίησή του για το ότι φιλοξενείται αυτή η συζήτηση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Ο Αρχηγός του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδράς στάθηκε στο ρόλο που επιτελεί ο Οργανισμός που υπηρετεί και με χάρτες και πίνακες αποτύπωσε και στατιστικά το πρόβλημα. «Υπάρχουν 200 εκατομμύρια μετανάστες, ένα ποσοστό 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 49,6% είναι γυναίκες. Στα 20 με 30 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες, ενώ 11,4 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2007. Πρέπει να δώσουμε μια νόμιμη οδό σ’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αλλιώς να είμαστε σίγουροι ότι θα προτιμήσουν την παράνομη».

Ο Πρόεδρος των Μεταναστών Ελλάδος κ. Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί έδωσε από την πλευρά του συγχαρητήρια τόσο στον Ερυθρό Σταυρό όσο και στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο. «Ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά στην εκπαίδευση των μεταναστών στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους ότι οι μετανάστες δεν είναι προς εκμετάλλευση. Είναι άνθρωποι και αυτοί που πριν ήταν εργάτες, τώρα όμως είναι εργοδότες, έμποροι, παραγωγοί και μπορούν να βοηθήσουν και αυτοί στην οικονομική ανάπτυξη αυτής της χώρας. Οι μετανάστες χρειάζονται το νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει η κυβέρνηση», ανέφερε.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις των φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου