Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Κάρολος Παπούλιας: «Δεν θα λυγίσουμε από την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες» Χιλιάδες κόσμου στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της 184ης Επετείου της Εξόδου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η επέτειο της ηρωικής Εξόδου, με την παρουσία για έκτη συνεχόμενη χρονιά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια
Κατά την αντιφώνησή του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Άκουσα και τώρα αλλά και νωρίτερα στη διαδρομή να λέγεται ή να επιβαρύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το χρέος να σηκώσει όλο το βάρος της οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης.
Αυτό δε το δέχομαι, γιατί η ευθύνη είναι συλλογική και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση.
Δεν είμαι καλύτερος από τους άλλους Έλληνες πολίτες, είμαι πολίτης, αυτής της χώρας, με τα καλά και τα κακά της.
Έχω την ελπίδα και λέω πάντοτε ότι θα την ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Η γενιά η δικιά μου ξεπέρασε πολύ χειρότερα, ξεπέρασε δυσκολότερες κρίσεις και δεν θα λυγίσουμε από την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες.
Γι’ αυτό όλοι μαζί θα πολεμήσουμε, για να οδηγήσουμε και πάλι τον τόπο μας εκεί που του αξίζει».
Ακολούθως ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε: «Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής».
Ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στην Επέτειο της Εξόδου σημείωσε: «Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι μια πράξη γενναιότητας πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνησή της παραμένει συγκλονιστική, όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο.»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις σχέσεις σεβασμού και φιλίας των κατοίκων του Μεσολογγίου στο πρόσωπό του: «Η παρουσία σας κάθε χρόνο στην πόλη μας αποτελεί για εμάς ξεχωριστή τιμή διότι ένα γεγονός επαναλαμβανόμενο δεν είναι σίγουρα τυπική υποχρέωση.
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια των συνδημοτών μας για την πρόσφατη πανηγυρική επανεκλογή σας στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Οι ειλικρινείς σχέσεις σεβασμού και φιλίας που έχει αναπτύξει ο λαός αυτού του τόπου με το πρόσωπό σας είναι για μας καθοριστικές και αναλλοίωτες.
Βασιζόμενος στο γεγονός αυτό και με το δικαίωμα που μου δίνει η θέση μου ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, θα ήθελα να σας εκφράσω την παράκληση να αποτελέστε για μας ασπίδα προστασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.»

Το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφωνώντας στον Κήπο των Ηρώων τον πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε με έμφαση:

«Από την εκλεγμένη θέση του Δημάρχου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αισθάνομαι να βαραίνει το χρέος μπροστά στην ανυπέρβλητη θυσία τους. Θα παρακαλέσω μόνο όσους μου έκαναν την τιμή να με ακούν, συμφωνούν – δε συμφωνούν με τις κρίσεις μου, να κλείσουν μια στιγμή τα μάτια μπροστά στην Ελλάδα που υπάρχει με την συνέργεια ή τη συνενοχή μας, να ακούσουμε το Μεσολόγγι που κουβαλάμε στο σώμα μας και την ψυχή μας, και ας μην το ξέρουμε. Η έξοδος των πολιορκημένων στις 10 του Απρίλη του 1826 έχει πολλά να πει και πάντα θα έχει, στον σύγχρονο κόσμο, γιατί ήταν μία πράξη υπέρβασης του ανθρώπινου μέτρου. Μόνο έτσι μπορούμε να αναγνώσουμε την πράξη των Μεσολογγιτών. Σαν πίστη στον άνθρωπο να κάνει θαύματα, να γίνει ένας μικρός θεός, το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσην» που αναφέρουν και οι γραφές.

Ο Π. Μπεγλίτης και ο Θ. Μωραΐτης εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση
Η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, Μεσογαίας, Νικόλαος και Λευκάδος, Θεόφιλος στην συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.
Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης εκπροσωπώντας την αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.
«Σήμερα η χώρα μας βιώνει μια πολύπλευρη μια θεσμική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Σήμερα, καλούμαστε όλοι, ο Ελληνικός λαός, η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις να υπερασπιστούμε ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον για την πατρίδα.
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης.
Χρειάζεται επίσης αυτογνωσία, αυτογνωσία για τα όρια μας και επίσης χρειάζεται μια ευρύτερη εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ένα στέρεο εθνικό μέτωπο για να μπορέσει η χώρα να πορευτεί και πάλι στο δρόμο της οικονομικής αναγέννησης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Κι αυτά είναι μηνύματα που βγαίνουν μέσα απ’ αυτήν την ιστορική περίοδο.
Μηνύματα που δεν εξαντλούνται μόνο στο επετειακό της ημέρας.
Έχουν διαχρονική αξία και αυτό καλώ τους πολίτες του Μεσολογγίου τους πολίτες της Αιτωλ/νιας να αντιληφθούν μέσα από την σημερινή εκδήλωση» σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Μπεγλίτης μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης σε δήλωσή του τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να εκπροσωπώ την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις την εξόδου του Μεσολογγίου. Την ηρωικής εξόδου που αποτέλεσε και αποτελεί τον φάρο για πολλούς λαούς και πολλές γενιές. Μέσα από την ηρωική αυτή πράξη θυσίας, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απέδειξαν πως μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα.
Παράδειγμα για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.
Σήμερα , το παράδειγμα αυτό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αφού τίθενται και πάλι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας με τη χώρα να βρίσκεται αυτή τη φορά στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου.
Με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ στο Μεσολόγγι εκπροσώπων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, θέλω να πω πως η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. , αποτέλεσε μια απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμο αυτό.
Έναν πόλεμο, όπου η Ευρώπη και οι λαοί της, ενωμένοι, καλούνται να χαράξουν μιαν άλλη πορεία.»Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη
Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου. Στις εκδηλώσεις της ίδιας ημέρας την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης.

Στις εκδηλώσεις τη ΝΔ εκπροσώπησε ο βουλευτής, Μιχάλης Μπεκίρης, και τον ΛΑΟΣ η βουλευτής, Ουρανία Παπανδρέου.
Επίσης τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιωάννη Γιάγκο, ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, πρεσβευτικές αντιπροσωπείες, οι βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, δήμαρχοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και εκπρόσωποι φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου