Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Δράση κατά των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΚ), Δημήτρης Καμπούρης.Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε βέβαιος ότι "δεν έλειψαν και φέτος οι ελληνοποιήσεις" κάτι που το χρέωσε στην "ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών"........



Για τον κ. Καμπούρη στοιχείο που συνηγορεί στο ότι είχαμε ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων είναι ότι στα πολυκαταστήματα τα αρνιά και τα κατσίκια που εμφανίζονται ως "εγχώρια" πωλούνται αντίστοιχα στην τιμή των 6 και 7 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην τιμή που τα αγόρασαν οι έμποροι από τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς!

"Κάθε χρόνο ζητάμε την προστασία της εγχώριας παραγωγής και θέτουμε στα συναρμόδια υπουργεία το θέμα των προσφορών των Πολυκαταστημάτων. Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε", είπε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε: "Καταγγέλλουμε αυτήν την τακτική και καλούμε τον κτηνοτροφικό κόσμο να απέχει από κάθε αγορά των πολυκαταστημάτων".

Στο μεταξύ δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία που κατέληξαν με τους εμπόρους σχετικά με την τιμή αγοράς των αμνοεριφίων: 6 ευρώ/κιλό για τα αρνιά και 7 ευρώ/κιλό για τα κατσίκια.

Προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα εγχώρια αμνοερίφια και να κάνουν έγκαιρα τις αγορές τους. Ο ίδιος εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα παρατηρηθεί στην αγορά έλλειψη σε εγχώρια αμνοερίφια κι αυτό γιατί η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Σχετικά με τις τιμές πώλησης των εγχώριων αμνοεριφίων στην αγορά, εκτιμά ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10 - 12 ευρώ το κιλό. Πάντως, στην κεντρική αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης η τιμή στα ντόπια αρνιά κυμαίνεται από 8,30 έως και 10,60 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια από 8,50 έως και 11,80 ευρώ το κιλό. Στα εισαγόμενα οι τιμές (και στα δύο είδη) κυμαίνονται από 7,30 έως 8 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου