Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας»

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας» και με συμβαλλόμενα μέρη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της (Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010) συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη.



Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, είναι της τάξης των 125 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ αφορά τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Νέας Πλευρώνας και το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ τη μελέτη του Αρχαίου Θέατρου των Οινιαδών .
Η μελέτη περιλαμβάνει δυο υποέργα συμπληρωματικών ανασκαφικών ερευνών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής απεικόνισης, πρότασης φωτισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης των δυο αυτών Αρχαίων Θεάτρων.
Κρίνεται δε αναγκαία η ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τις αρχές του 2011 – έστω και τμηματικά – έτσι ώστε να κατατεθεί στο περιφερειακό σκέλος των προγραμμάτων πολιτισμού και να ενταχθούν τα δυο αυτά σημαντικά έργα για χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, με τις συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του νομού διασώζεται, προστατεύεται και αναδεικνύεται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται το πλέον ισχυρό κίνητρο στην πολιτεία ώστε να πράξει και εκείνη τα δέοντα από τη δική της πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου