Με τα νεύρα των υποψηφίων παίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χθες, ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος, προανήγγειλε... τις ανακοινώσεις για την κατάργηση της βάσης του 10 μετά το Πάσχα, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Από την άλλη, το γραφείο της υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υφυπουργού.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πανάρετος θεώρησε ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι φέτος το υπουργείο παρουσίασε, τη Δευτέρα, ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό των εισακτέων. Η ανακοίνωση έγινε εσπευσμένα και υπό την πίεση της καθυστέρησης που ήδη είχε καταγραφεί. Χθες το υπουργείο ολοκλήρωσε, σε δόσεις, το παζλ των στοιχείων. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κ. Πανάρετος (ο ίδιος πανεπιστημιακός στην ΑΣΟΕΕ), αγνόησε τα αιτήματα των πανεπιστημίων, τηρώντας την παράδοση που έχουν διαμορφώσει όλες οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας. Δύο εισακτέους ζητούσαν τα πανεπιστήμια, τρεις τους στέλνει το υπουργείο. Ειδικότερα, χθες, ο κ. Πανάρετος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα 9,89», προδίκασε την κατάργηση της βάσης, καθώς δήλωσε ότι για το θέμα «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας». Δεν έδωσε όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. «Περιμένετε λίγο» είπε. Για την κατάργηση της βάσης του 10 υπάρχει δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ομως έως τώρα είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το εάν η δέσμευση θα υλοποιηθεί από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις....
Eξάλλου, για το τι θα αντικαταστήσει τη βάση του 10 έχουν διατυπωθεί τρεις προτάσεις, εκ των οποίων η μία είναι του κ. Πανάρετου, αλλά είναι και αυτή που έχει απορριφθεί από την ηγεσία του υπουργείου.
Οι προτάσεις
Η πρώτη πρόταση ορίζει η βάση κάθε τμήματος να είναι διαφορετική και να προσδιορίζεται στο μισό του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Οριο ασφαλείας θα είναι το 8. Δηλαδή, σε κανένα τμήμα η βάση εισαγωγής δεν θα είναι μικρότερη του 8. Η δεύτερη πρόταση έχει πυρήνα την επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν μείνει κενές στα περιφερειακά ΤΕΙ. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει σε ένα μάθημα βαρύτητας, το οποίο θα το καθορίζει κάθε τμήμα, τουλάχιστον 10. Η πρόταση του κ. Πανάρετου κάνει λόγο για δημιουργία τοπικών κολεγίων, που θα αντικαταστήσουν τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, τα οποία, άλλωστε, έχουν πληγεί από την ύπαρξη της βάσης του 10, καθώς όσοι υποψήφιοι ξεπερνούν τη βάση δεν τα επιλέγουν. Ως προς τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση ελλιπών στοιχείων, ο κ. Πανάρετος επιχείρησε χθες να τις υποβαθμίσει. «Δεν νομίζω ότι προσφέρουν πολλά πράγματα», δήλωσε για τα στοιχεία που έλειπαν και ανακοινώθηκαν τελικά χθες.
Από αυτά, πάντως, προκύπτει ότι ο υφυπουργός αγνόησε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων. Συνολικά, τα πανεπιστήμια ζήτησαν 27.124 εισακτέους και το υπ. Παιδείας τους έστειλε 40.125. Μάλιστα, ο κ. Πανάρετος με τις δηλώσεις του δείχνει να μην παίρνει στα σοβαρά τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ζητούν μείωση των εισακτέων καθώς θεωρούν ότι τα ιδρύματα δεν διαθέτουν το προσωπικό και τις υποδομές για τόσους πολλούς φοιτητές. «Σε ορισμένα τμήματα πανεπιστημίων υπάρχει μία συμβολική μείωση 5 θέσεων, η οποία έγινε γιατί είχαν διατυπωθεί ανησυχίες από τα τμήματα για τον αριθμό των εισακτέων» ανέφερε χθες για το θέμα ο υφυπουργός. Ταυτόχρονα, εκτός από τις μικρές μειώσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα, φέτος (για μια ακόμη φορά) έγιναν παράδοξες αυξήσεις σε τμήματα ΤΕΙ. Χαρακτηριστικότερη η αύξηση κατά 100 (από 150 σε 250) των θέσεων στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Λάρισας. Πέρυσι στο τμήμα είχαν εισαχθεί μόλις 6 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου