Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ήταν μόλις 15 χρονών και έφυγε από τις βόμβες του Αφγανιστάν

«Φύγαμε από το Αφγανιστάν για να γλιτώσουμε τον θάνατο από τις βόμβες και αυτός μας βρήκε στην Αθήνα» έλεγε μέσα στα αναφιλητά της στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής η Ζάχρα Νατζάφι, η οποία μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό κυρίως για προληπτικούς λόγους. Όπως ανέφερε στη διερμηνέα της ΕΛ.ΑΣ., από βόμβα έχασε και τον άντρα της Μοχάμετ και στην Ελλάδα έφτασε πριν από μερικούς μήνες μέσω Τουρκία



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι τρομοκράτες είχαν αφήσει τη βόμβα στην είσοδο του κτιρίου λίγα λεπτά προτού περάσει από το σημείο η οικογένεια των Αφγανών και για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. «Δεν αποκλείεται οι τρομοκράτες να άκουσαν ή ακόμη και να είδαν την έκρηξη» λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, που εξέτασε αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες, θαμώνες παρακείμενου καφενείου. Στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), η οποία είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η βόμβα μάλιστα είχε τοποθετηθεί δίπλα σε αίθουσα με γυάλινη πρόσοψη στο ισόγειο του κτιρίου, προκειμένου να προκληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά.

«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ έπεσε σε παγίδα θανάτου τρομοκρατών» δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Αυτοί οι δολοφόνοι μάς θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε πρόκειται για αστυνομικό είτε πρόκειται για μετανάστη είτε για τον οποιοδήποτε πολίτη. Αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία είναι απέναντί τους. Γι΄ αυτό είναι χρέος μας να συλληφθούν, να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και να δικαστούν.

Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιους είδους ενέργειες, αυτές τους ξεγυμνώνουν και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουν».

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν πλήρωσε με τη ζωή του χθες το βράδυ την τυφλή τρομοκρατική βία, λίγα λεπτά αφότου άγνωστοι τοποθέτησαν σακ βουαγιάζ με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια.

Το παιδί, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του που έψαχναν αποφάγια σε κάδους απορριμμάτων, εντόπισε τον σάκο, θεώρησε ότι μπορεί να περιέχει κάτι χρήσιμο και τον σήκωσε στα χέρια του.

Η έκρηξη ήταν θέμα δευτερολέπτων και το παιδί διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια της μάνας και της αδελφής του, οι οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η τραγωδία συνέβη στις έντεκα παρά είκοσι χθες το βράδυ στη συμβολή των οδών Ιακωβάτων και Φ. Πολίτου. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν σε ένα καφενείο σε μικρή απόσταση είδαν σε κατάσταση σοκ τη 45χρονη Ζάχρα Νατζάφι, αφγανή πρόσφυγα, να κρατά τη δεκάχρονη κόρη της, η οποία είχε χτυπήσει στο πρόσωπο και ήταν εξίσου σοκαρισμένη. Η γυναίκα ούρλιαζε και παρ΄ ότι δεν μιλά ούτε λέξη ελληνικά, έδωσε στους ανθρώπους που προσέτρεξαν να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος που λίγο νωρίτερα είχε σκοτωθεί ήταν το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά της.

Εξερράγη μόλις την άνοιξε
Όπως κατέθεσε αργότερα στην Αντιτρομοκρατική η τραγική μητέρα, η κόρη της φώναξε τον γιο της να τη βοηθήσει για να κουβαλήσουν την τσάντα γιατί για εκείνη ήταν βαριά. Ο 15χρονος λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου οι τρομοκράτες είχαν αφήσει τη βόμβα άνοιξε την τσάντα για να δει το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί η βόμβα. Από την έκρηξη διαμελίστηκε ο 15χρονος ενώ η αδελφή του που τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στην Εντατική του οποίου και νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο. Η 45χρονη μάνα, όπως κατέθεσε, βρισκόταν 5- 10 μέτρα μακριά από τα παιδιά της ψάχνοντας σε έναν κάδο απορριμμάτων κάτι να φάνε, όταν τα είδε να σωριάζονται.

Οι Πυρήνες της Φωτιάς
Η έκρηξη, αν και ισχυρή, προκάλεσε ελάχιστες υλικές ζημιές στην περιοχή, καθώς το σώμα του 15χρονου απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος. Από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού οι πυροτε χνουργοί εκτιμούν πως επρόκειτο για βόμβα με συνδεσμολογία ίδια με αυτή που τοποθέτησε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Πέτρου Ράλλη. Η εκτίμηση των πυροτεχνουργών είναι πως ο 15χρονος σκαλίζοντας το περιεχόμενο του σακ βουαγιάζ έκλεισε το κύκλωμα της βόμβας που αποτελούνταν από μπαταρία, ρολόι και εκρηκτική ύλη και προκλήθηκε η έκρηξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές ώς τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν το σακ βουαγιάζ με τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ και αμέσως απομακρύνθηκαν, προκειμένου να βρεθούν σε ασφαλές σημείο μακριά από τον τόπο της επικείμενης έκρηξης, αλλά και για να τηλεφωνήσουν προειδοποιητικάόπως τουλάχιστον συνηθίζουν να κάνουν. Η άτυχη μάνα με τα δύο της παιδιά βρέθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την τοποθέτηση της βόμβας έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ.

Επιπλέον, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνέδεαν το χτύπημα με το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών (που ακολούθησε τη συμπλοκή στη Δάφνη όπου σκοτώθηκε ο θεωρούμενος ως τρομοκράτης Λάμπρος Φούντας) για το οποίο την ευθύνη έχει αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών- Κομάντο Λάμπρος Φούντας, ενώ επεσήμαιναν ότι μόλις προχθές συνελήφθη ένας ακόμη νεαρός που κατηγορείται για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο νεαρός πρόκειται σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο είχε πάρει την Παρασκευή προθεσμία για να απολογηθεί. Μάλιστα, αξιωματικοί παρατηρούσαν ότι χτυπήματα της οργάνωσης ακολουθούν συλλήψεις κατηγορουμένων για συμμετοχή στους Πυρήνες.

Πριν από δύο εβδομάδες στην ίδια περιοχή η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του αντιπροέδρου της ελληνοπακιστανικής κοινότητας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου