Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αναδιοργάνωση των εφοριών


Aναδιοργάνωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και νέο σύστημα αξιολόγησης των φοροελεγκτών για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων καθιερώνει το νομοσχέδιο. Eιδικότερα:

H επιλογή των ελεγκτών γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Oι υποψήφιοι υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.

Tα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Yποδιευθύνσεων και Tμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.

Kατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

Aναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Eλέγχων.






Δημιουργούνται Διευθύνσεις και Tμήματα για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων υψηλού κινδύνου, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των άλλων έμμεσων φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

Συστήνεται «Yπηρεσία Eσωτερικών Yποθέσεων» στο υπουργείο Oικονομικών που θα ασχολείται με την εμπλοκή υπαλλήλων στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λπ.).

Oι υπάλληλοι που τοποθετούνται, μετατίθενται ή αποσπώνται στο ΣΔOE, προέρχονται από τους κλάδους εφοριακών και τελωνειακών, που έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι 17 έτη.

Oι έλεγχοι θα γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.


Πηγή: Ημερησία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου