Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Στην Πρέβεζα, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια γίνεται το Καρναβάλι των Γυναικών το βράδυ της τελευταίας Πέμπτης της Αποκριάς. Φέτος, την Πέμπτη 3-3-2011 ο Σύλλογος Καρναβαλιού Γυναικών Πρέβεζας γιορτάζει και πραγματοποιεί, με δική του πρωτοβουλία, την παρέλαση καρναβαλιού στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες μασκαράδων και άρματα με σατυρικά και μη θέματα της επικαιρότητας. Η παρέλαση ξεκινάει από τη Λεωφόρο Ειρήνης στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, διασχίζει την οδό Καρυωτάκη και την παραλία και καταλήγει στη πλατεία Ανδρούτσου.
Το καρναβάλι αυτό, καθαρά γυναικείο, γίνεται στις μέρες μας την Πέμπτη πριν από την Τυρίνη δηλαδή την τελευταία Πέμπτη των Αποκριών. Στο καρναβάλι γυναικών Πρέβεζας συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 20 πληρώματα και περίπου 1.000 Καρναβαλιστές
Στις αρχές της δεκαετίας του 60 μια παρέα κυριών της Πρέβεζας αποφάσισαν να μεταμφιεστούν και να βγουν στους δρόμους της πόλης. Στόχος τους ήταν να διασκεδάσουν. Επέλεξαν να μεταμφιεστούν ημέρα Πέμπτη (η οποία και καθιερώθηκε) γιατί ήταν η μέρα που δεν εργάζονταν ο ένας και μοναδικός άντρας της παρέας. Έκαναν την βόλτα τους στην πόλη και το βράδυ διασκέδασαν με τους συζύγους σε κοσμικό κέντρο. Αυτό επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές όπου όλο και περισσότερες γυναίκες (φίλες - γνωστές) συμμετείχαν σε αυτή την αποκριάτικη παρέλαση. Το θέμα της μεταμφίεσης ήταν ελεύθερο για την κάθε μια. Τα πρώτα χρόνια μαζεύονταν σε σπίτια και κατασκεύαζαν οι ίδιες τις στολές τους. Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες όπως θυμούνται κάποιες από τις παραβρισκόμενες γιατί εξελίσσονταν σε γιορτή, αφού οι γυναίκες μαγείρευαν, συζητούσαν, διασκέδαζαν. Με τον καιρό οι γυναικείες παρέες αποφάσιζαν κάποιο θέμα το οποίο η κάθε συντροφιά επέλεγε για τις μεταμφιέσεις της. Ζώα, λουλούδια, αντικείμενα, επαγγέλματα αντρικά, θέματα από την επικαιρότητα.
Ενθαρρύνεται η συμμετοχή στο καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας, στα πληρώματα, καθώς η πρωτοβουλία των Γυναικών όχι μόνο συμβάλλει στην αναβίωση και διατήρηση παραδοσιακών εθίμων στην Πρέβεζα, αλλά ζεσταίνει τις χειμωνιάτικες μέρες μας.
Γραφείο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου