Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, που μέχρι φέτος ήταν αυτονόητο, για να διασφαλιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με το 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ Αναδρομικούς πονοκεφάλους από τις αρχές του 2010 φέρνουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη με τις τελικές διορθώσεις στη Βουλή, αλλά τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους που θα δηλωθούν στην Εφορία θα πρέπει να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από δαπάνες διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς.
Με το πλέγμα των τεκμηρίων θα αθροίζεται η δαπάνη διαβίωσης που απορρέει από τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου, παίρνοντας ως βάση το ποσό των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και των 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. Έτσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος με μονοκατοικία 250 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό (τεκμήριο 44.676 ευρώ), Ι.Χ. 2.500 κυβικών εκατοστών (τεκμήριο 7.400 ευρώ) και σκάφος αναψυχής 7,5 μέτρα (7.500 ευρώ) θα πρέπει να δηλώνει στην Εφορία εισόδημα τουλάχιστον 62.576 ευρώ (με την προσθήκη των 3.000 ευρώ δαπανών διαβίωσης). Το ποσό αυτό θεωρείται χαμηλό και γι΄ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους έχουν μεγάλα σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη, πανάκριβα αυτοκίνητα, πισίνες και ακίνητα εκατομμυρίων, ενώ προκειμένου να μην εξαιρεθούν από τα τεκμήρια οι συνταξιούχοι ετών... 45, θα καθιερώσει εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια που θα πιάνουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και συνταξιούχους με αναντίστοιχη των δηλωθέντων εισοδημάτων περιουσιακή κατάσταση.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο θέμα των τεκμηρίων ιδιωτικών σχολείων που προβλέπονται σήμερα ανά μαθητή σε 2.000
ευρώ για το νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για γυμνάσιο - λύκειο. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε υπολογισμό των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων με βάση την απόδειξη και όχι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και στη φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια. Επίσης εξετάζεται φόρμουλα ώστε το τεκμήριο των οικιακών βοηθών (8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο) να μην αποτελεί κίνητρο για μαύρη εργασία.
Οι δαπάνες και οι αποδείξεις. Επιβαρύνσεις μετρά ήδη η δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2010 και εξαιτίας της αλλαγής των εκπτώσεων δαπανών και κυρίως της σύνδεσης του αφορολογήτου με αποδείξεις. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, που μέχρι φέτος ήταν αυτονόητο, για να διασφαλιστεί εφεξής θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με το 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ. Αν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις. Έτσι, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κερδίσει αφορολόγητο 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας 6.600 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο με εισόδημα 7.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 700 ευρώ. Αποδείξεις που περισσεύουν (με πλαφόν τα 15.000 ευρώ επί ατομικού εισοδήματος), υπό την έννοια ότι η αξία τους υπερβαίνει το απαιτούμενο όριο για να καλυφθεί το αφορολόγητο, οδηγούν σε «μπόνους» έκπτωση φόρου 10% επί της αξίας των αποδείξεων που περισσεύουν. Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 30.000 ευρώ αν υποβάλει αποδείξεις 9.000 (αντί για 6.600 ευρώ που απαιτούνται) κερδίζει έξτρα έκπτωση φόρου 240 ευρώ. Αντίθετα, αν λείπουν αποδείξεις από τις απαιτούμενες επιβάλλεται επιπλέον φόρος με συντελεστή 10% για το ποσό της διαφοράς. Για παράδειγμα, αν απαιτούνται αποδείξεις 8.000 ευρώ και υποβληθούν αποδείξεις 7.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 100 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν με σφραγισμένο φάκελο όλες τις αποδείξεις που έχουν συλλέξει με εξαίρεση λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, αποδείξεις αγοράς παγίων (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και δαπάνες που αποτελούν τεκμήρια (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων), όπως επίσης και αποδείξεις εισιτηρίων κάθε μεταφορικού μέσου.
Κατάργηση της έκπτωσης. Ακόμα πιο επιβαρυντικό είναι το στοιχείο της κατάργησης της έκπτωσης δαπανών 40% από το εισόδημα από αποδείξεις σε κομμωτήρια, εστιατόρια, δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, δαπάνες για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ., που μέχρι φέτος μπορούσαν να αφαιρέσουν φόρο έως και 3.200 ευρώ (για δαπάνες έως 20.000 ευρώ αφαιρούνταν το 40% από το εισόδημα και στην περίπτωση φορολόγησης με τον ανώτατο συντελεστή 40% η έκπτωση φόρου στα 8.000 ευρώ έφτανε τα 3.200 ευρώ). Αυτές οι αποδείξεις εφεξής θα μετρούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, διασφαλίζοντας τη δεδομένη μέχρι φέτος έκπτωση φόρου.
Απώλεια προκύπτει και από την επιλογή καθιέρωσης ενιαίας έκπτωσης από τον φόρο 20% για δαπάνες σε δικηγόρους, ασφάλιστρα κ.λπ., που μέχρι πέρυσι κατά περίπτωση αφαιρούνταν έως και κατά 100% από το εισόδημα. Αν λείπουν αποδείξεις από τις απαιτούμενες, επιβάλλεται επιπλέον φόρος με συντελεστή 10% για το ποσό της διαφοράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου