Τρίτη 20 Απριλίου 2010

FORUM AΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010

O ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ –Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα ήταν το θέμα του πολυσυνεδρίου FORUM ανάπτυξης 2010 το οποίο συνέχισε τις φετινές του εκδηλώσεις με την διοργάνωση της ημερίδας στο επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


Στην επιλογή του φετινού θέματος των ημερίδων του Forum Ανάπτυξης ελήφθη υπόψη η τρέχουσα επικαιρότητα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με το πρόγραμμα
‘’Καλλικράτης ‘’
Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Τάσος Αποστολόπουλος τόνισε ότι λίγοι μήνες μας χωρίζουν από την εφαρμογή μιας μεγάλης διοικητικής αλλαγής , η οποία επιδιώκει να δώσει καθοριστική ώθηση της χώρας προς το μέλλον .
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης περιφερειακής ανάπτυξης της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη λέγοντας ότι η ένωση των 27 κρατών μελών δημιούργησε κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες , και υποστήριξε ότι .η περιφερειακή πολιτική δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο οικονομικής αλληλεγγύης αλλά και μια ισχυρή οικονομική ολοκλήρωση .
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος υποστήριξε ότι ο φορέας αποδέχεται επί της αρχής τον ’’ Καλλικράτη’’ ως ένα νέο διοικητικό σύστημα που περιορίζοντας τον αριθμό των δήμων και διευρύνοντας τα διοικητικά τους όρια ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε σύγχρονες διοικητικές δομές και θα εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας .
Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος υπογράμμισε ότι στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η περιφερειακή συνείδηση ούτε υπήρχε ούτε πρόκειται να κατακτηθεί διότι η περιφέρεια είναι ένα δημιούργημα της Χούντας υποστηρίζοντας πως καταλήξαμε στην τωρινή μορφή .Ο κ. Σώκος ανέφερε επίσης ότι το 1984 υπήρχε μελέτη για 14 περιφέρειες με Αιτωλ-νία , Ευρυτανία, Δωρίδα, Λευκάδα, και Κεφαλονιά , όμως μέσα από υπόγειες διαδρομές και σκοπιμότητες αυτά έφυγαν όπως έγινε και με τμήμα της Οικομομικής Σχολής Αγρινίου .
Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός ανέφερε ότι χρειαζόμαστε δήμους ισχυρούς με πόρους και αρμοδιότητες ώστε να μπορέσει να υπάρξει ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχα'ί'ας Κωνσταντίνος Αντζουλάτος επεσήμανε ότι θεωρούσε πως ο ΄΄Καλλικράτης ‘’ είναι ένα όργανο θεσμικά αναπτυξιακό, γρήγορο , ευελικτο και που το αποτέλεσμά του θα ήταν κοινωνικές κραταιές στην διαχείριση μιας πραγματικότητας που σήμερα είναι κατακερματισμένη , αναφέροντας πως θα είναι οι κοινωνίες που θα δημιουργήσει ο ‘’Καλλικράτης’’
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής ανέφερε πως θα έπρεπε να μιλάμε για περιφερειακή συνείδηση κάτι που δυστυχώς δεν έγινε .Το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι είναι υπέρ του ‘’ Καλλικράτη ‘’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου