Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Επιστολή Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Κυρία Υπουργέ,
Λάβαμε και μελετήσαμε με τις υπηρεσίας μας το (1) σχετικό.
Σας γνωρίζουμε ότι η σχολική μονάδα στην οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνει ένα (6)θέσιο Δημοτικό Σχολείο και ένα (1)θέσιο Νηπιαγωγείο στον Μύτικα του Δ. Αλυζίας. Το σύνολο των εξυπηρετούμενων μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο είναι 70 με ελαφρά αυξητική τάση.
Η μελέτη περί ης ο λόγος είναι προϊόν εφαρμογής συγκεκριμένου τύπου σχολείων του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. προσαρμοσμένου στον αριθμό των εξυπηρετούμενων μαθητών, στο οικόπεδο και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού.




Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. κωλυσιεργούν ανεπίτρεπτα, προφασιζόμενες δευτερογενείς διορθώσεις με αποτέλεσμα δύο χρόνια τώρα να μην εκκινεί το έργο με ολέθρια αποτελέσματα για μαθητές, γονείς και δασκάλους, προσβάλλοντας το κύρος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Αυτοδιοίκησης.
Ακριβώς η ίδια συμπεριφορά των υπηρεσιών του Ο.Σ.Κ. εφαρμόστηκε και στην προσπάθεια αποκατάστασης των σεισμόπληκτων διδακτηρίων του Νομού μας μετά τον σεισμό της 10-04-2007.
Παρά τις προσπάθειες ιδιωτών μελετητών, αμειβομένων από πόρους της Ν.Α., οι οποίοι είναι σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχουμε εντολή δημοπράτησης μόνο σε ένα από τα έξι σεισμόπληκτα σχολικά συγκροτήματα. Η εντολή μας εδόθη κατόπιν μακροχρόνιων ελέγχων διάρκειας 2 ετών τόσο της μελέτης όσο και των τευχών δημοπράτησης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του Γυμνασίου – Λυκείου Βόνιτσας» αφού πρώτα συνήφθη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας.
Σήμερα και σε φάση υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή του εν λόγω έργου με τον προσωρινό ανάδοχο, το μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού, υπάλληλος του Ο.Σ.Κ. Α.Ε., εισηγείται την επαναδημοπράτηση του έργου διότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν λάθη στα τεύχη δημοπράτησης (τα οποία ελέχθησαν από τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε.).
Χωρίς να θέλουμε να παραθέσουμε άλλες ανάλογες περιπτώσεις αναποτελεσματικής συνεργασίας της Νομαρχίας μας με τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η μεσολάβηση του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. στην παραγωγή σχολικών μονάδων στην περιοχή μας είναι άκρως αναποτελεσματική και συγκεκριμένα παρεμποδίζει τη κατασκευή σχολείων στη Αιτωλοακαρνανία, χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τακτική επιχορήγηση για την Σχολική Στέγη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για το 2009 ήταν μειωμένη κατά 700.000€ (από 1.700.000€ σε 1.000.000€) και παρότι ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας γνωστοποιήσουν τους λόγους μείωσης της χρηματοδότησης, δε λάβαμε καμία απάντηση.
Ζητάμε την άμεση χρηματοδότησή μας χωρίς καμία παρεμβολή του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. για την κατασκευή των σχολείων διότι οι υπηρεσίες μας διαθέτουν εμπειρία αλλά και πιστοποίηση για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Επίσης, τα εκλεγμένα όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν τα δυνατότητα να εξασφαλίζουν τόσο τη σκοπιμότητα όσο και τη νομιμότητα των σχεδιαζόμενων έργων.
Κυρία Υπουργέ,
Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να χρηματοδοτηθούμε, χωρίς τη μεσολάβηση του Ο.Σ.Κ. Α.Ε., για την κατασκευή των σχολείων τα οποία διαθέτουν ήδη απόφαση χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου