Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Καταργούνται 13-14ος μισθός των ΔΥ, γενικό "πάγωμα" αμοιβών

Νέα δημοσιονομικά μέτρα-σοκ αναγκάζεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου δοθεί από την ΕΕ τη Γερμανία και το ΔΝΤ το τελικό "ok" για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Στα μέτρα - που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας - περιλαμβάνονται η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού - στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, όπου επίσης θα αυξηθεί το όριο απολύσεων και θα καταργηθεί η διαιτησία. Δραματικές παρενέργειες αναμένονται στην οικονομία, με συρρίκνωση της ζήτησης και διόγκωση της ανεργίας.



Υπό την πίεση της "τρόϊκας" η κυβέρνηση αναλαμβάνει επιπλέον δέσμευση να προχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο σε πρόσθετα μέτρα, εαν διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Στο σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί περιλαμβάνονται νέες αυξήσεις ΦΠΑ και έμμεσων φόρων.
Η γερμανική κυβέρνηση, το Διευθυντήριο της ΕΕ και το ΔΝΤ απαίτησαν να ανακοινώσει πρώτα τα νέα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση, πριν δώσουν το "πράσινο φώς" για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας, Αυτό θα γίνει πιθανότατα την Κυριακή.
Στη σημερινή έκτακτη συνάντηση του με εκπροσώπους συνδιακαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων ο πρωθυπουργός τους προϊδέασε για τη "λαίλαπα' που έρχεται, δίνοντας την κατεύθυνση και το περίγραμμα των μέτρων που αναγκλάζεται να λάβει η κυβέρνηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου