Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ριζικές αλλαγές με τον "Καλλικράτη"

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο "Καλλικράτης" από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει ριζικά, αφού οι δήμοι θα είναι λιγότεροι από 370 από 1034 που είναι σήμερα και οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες 13 από 57, ενώ καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Ταυτόχρονα αποκεντρώνονται υπηρεσίες παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Ο "Καλλικράτης" διέπεται από την αρχή ένα νησί, ένας δήμος.
Σημαντικές αλλαγές
Από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, θα παραμείνουν περίπου 2.000, με το πολιτικό προσωπικό να μειώνεται από 50.000 σε 25.000.
Για το μόνιμο προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, προβλέπονται μετατάξεις όπως και για το προσωπικό των υπηρεσιών των νομαρχιών η αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρεται στους δήμους.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη εκτιμάται ότι θα γίνει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ.
Στο εκλογικό πεδίο προβλέπεται ότι από το 2014 οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Άμεσα ξεκινά και η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη", με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πάντως ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ θα διατυπώσουν τις τελικές τους θέσεις, μετά από έκτακτα συνέδρια στις 3 Μαΐου η πρώτη και στις 4 και 5 Μαΐου η δεύτερη.
Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης: "Το σχέδιο "Καλλικράτης" σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία".Πηγη ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου