Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης : «Να κηρυχτεί πυρόπληκτος ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας.»



Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τους Υπουργούς Υποδομών κ.Ιωάννη Ραγκούση, Εσωτερικών κ.Χάρη Καστανίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητάει να χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτοι οι Δήμοι Αιτ/νίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή έχει ως εξής: «Τεράστια μάχη με τις φλόγες έδωσε τις τελευταίες ημέρες ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας. Η στοχοποίηση του Νομού είχε ως απολογισμό δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, και τεράστιες ζημιές τόσο σε Δασικό Πλούτο, όσο και σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ποιμνιοστάσια, αποθήκες ζωοτροφών αλλά και πρόβατα.







Για να τεθούν οι φωτιές υπό έλεγχο έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόσο με εναέριες όσο και με επίγειες δυνάμεις, λόγω και των αντίξοων καιρικών συνθηκών που δυσχέραιναν το έργο της Πυρόσβεσης. Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονταν σε όλο τον Νομό και έπληξαν περιοχές όλων των Δήμων, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κατοίκους τους, αλλά και για το περιβάλλον.
Μετά από αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αναγκαίο να κηρυχτεί ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας στο σύνολο του πυρόπληκτος, ώστε να στηριχτούν και να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγέντες μέσω των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και ταυτόχρονα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού. Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου αποφάσισε ομόφωνα την ανάγκη να κηρυχτεί άμεσα πυρόπληκτος ο συγκεκριμένος Δήμος, αίτημα δίκαιο καθότι από την πρώτη καταγραφή των ζημιών διαπιστώθηκε ότι κάηκαν: έκταση 11.500 στρεμμάτων, 3.350 ελαιόδενδρα, εννέα (9) ποιμνιοστάσια, τρεις (3) αποθήκες με ζωοτροφές και 196 πρόβατα, αλλά και λόγω ότι η συγκεκριμένη περιοχή κάηκε πριν από τέσσερα (4) χρόνια. Αντίστοιχα, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ζητάει με επιστολή να κηρυχτεί πυρόπληκτος, και με τους υπόλοιπους Δήμους να αναμένουν την καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογο αίτημα.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, απαιτείται να γίνουν άμεσα ενέργειες, προκειμένου να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε όσους υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους (π.χ. Ποιμνιοστάσια, αποθήκες ζωοτροφών κ.λ.π.), και όχι με την φαυλότητα και τα γνωστά «τριχίλιαρα» (3.000€) κατά την αντίστοιχη πυρκαγιά του 2007, από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης πρέπει να επισπευτεί η καταγραφή των υλικών ζημιών και η ολοκλήρωση της κανονικής διαδικασίας των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.Κατόπιν των ανωτέρω.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κοι. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

• Εάν θα χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτοι οι Δήμοι Αιτ/νίας (π.χ. Ξηρομέρου, Ι. Π. Μεσολογγίου κ.λ.π.) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου;
• Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες και εαν πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους;
• Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των καμένων δασών και του φυσικού περιβάλλοντος;»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου