Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ.



Ενημερώνουμε φορείς και πολίτες ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με αρ. οικ. 150559/16-6-2011 (Φ.Ε.Κ. 1440/Β΄/16-06-2011), όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, οι οποίες προϋφίστανται της 20-12-2005 και δεν έχουν :
 είτε άδεια εν γένει
 είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει
 είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της,
οφείλουν να εφοδιαστούν με άδεια χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Επισημαίνουμε ότι:









1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ανωτέρω ΚΥΑ, εντός δώδεκα μηνών (δηλαδή έως 16-06-2012), και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών (δηλαδή έως 16-12-2011).
2. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ.
3. Σε περίπτωση που οι παραπάνω προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή αιτήσεων, τότε η υδροληψία θεωρείται παράνομη με κυρώσεις όπως τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφή αυτής.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι:
▪ Συμπληρωμένη αίτηση-δήλωση που οι υπόχρεοι μπορούν να βρουν στο Παράρτημα ΙΙ της Κ.Υ.Α. 150559/16-6-2011, η οποία συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 6 αυτής. Διευκρινίσεις σχετικά με την ορθή εφαρμογή της Κ.Υ.Α. για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού δίνονται στην εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. οικ. 150895/13-09-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ω0-ΝΗΟ), και θα τις βρουν στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Ιονίου και συγκεκριμένα: http://www.apd-depin.gov.gr/, επιλογή Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι αιτήσεις-δηλώσεις με τα στοιχεία και δικαιολογητικά που προβλέπονται, ανάλογα με τη θέση χρήσης του νερού, υποβάλλονται στα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου