Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβούλευση με Επίτροπο Ε.Ε.



«Αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης»
Σημαντικά αποτελέσματα από την διήμερη διαβούλευση με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική Johannes Hahn
«Το ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., κ. Johannes Hahn.









Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο κ. Johannes Hahn, παρουσίασαν από κοινού το σχέδιο δράσης που συνομολογήθηκε μετά από διήμερη διαβούλευση με όλους τους Ελληνικούς φορείς διαχείρισης κοινοτικών πόρων, προκειμένου να δρομολογηθούν έως το τέλος του 2011 σημαντικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η καινοτομία. Ο κ. Hahn και ο κ. Χρυσοχοΐδης επί δύο ημέρες πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες όλων των Περιφερειών και των Υπουργείων που διαχειρίζονται προγράμματα του ΕΣΠΑ προκειμένου να καταλήξουν σε μια λεπτομερή καταγραφή έργων, προβλημάτων και λύσεων για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο δράσης που παρουσίασαν οι κ.κ Hahn και Χρυσοχοΐδης, που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα 74 σημαντικά project των Περιφερειών (τουλάχιστον 5 έργα ποιότητας για κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες), 33 τομεακές δράσεις του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 9 και πλέον δις ευρώ, καθώς και τα 44 μεγάλα έργα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, προϋπολογισμού 5,6 δις ευρώ. Τόσο ο υπουργός όσο και ο επίτροπος αναφέρθηκαν στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την επιτάχυνση και πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων καθώς για πρώτη φορά υπάρχει μια λεπτομερής εικόνα του φυσικού αντικειμένου του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει χαρτογραφηθεί πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και έχουν εντοπιστεί και αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης από την πλευρά του τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε το ΕΣΠΑ που το παραλάβαμε από το μηδέν τα τέλη του 2009, να καταστεί ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, δουλεύουμε με ένταση για να εντάξουμε νέα έργα, να δώσουμε ώθηση στην πραγματική οικονομία και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι η ανατροπή του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούσε η χώρα και οι προσπάθειές μας έχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα.»
Ειδική μνεία τέλος, έγινε για την άμεση ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ένα σχετικό πρόγραμμα, ύψους 500 εκ ευρώ. Μάλιστα, έπειτα από διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς, γίνεται μια προσπάθεια στο πλαίσιο των ισχυουσών κοινοτικών διατάξεων, ώστε να μπορεί να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου