Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης κοντά στους Παραγωγικούς Φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.



Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης είχε για μια ακόμη φορά συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού. Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη ενόψει και των διαφαινόμενων οικονομικών εξελίξεων προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, τη στήριξη του Τραπεζικού Συστήματος και την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Αρχικά ο Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, όπου παρευρέθηκε το σύνολο της Διοικητικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τσιχριτζή, αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων όπως τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτη Μπεσίνη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αιτ/νίας Παναγιώτη Ράπτη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτ/νίας Χρήστο Κωστακόπουλο.

Από τη μεριά των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου έγινε μια αναλυτική καταγραφή των θεμάτων και των προβλημάτων που τους απασχολούν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση που πλήττει την αγορά, και την συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τις επιχειρήσεις. Επίσης τονίστηκε η έλλειψη δανειοδότησης εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος καθώς και η υπερφορολόγηση που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί. Υπογράμμισαν πως είναι ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής-αγροτικός τομέας της παραγωγής, τονίζοντας ότι αποτελεί τον αιμοδότη των αστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμα αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές του Νομού (οδικά, αρδευτικά κ.λ.π), αφού συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη.








Κατά τη συνάντηση δόθηκε εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση των δανείων που αφορούν σεισμόπληκτες επιχειρήσεις του Νομού για το έτος 2008, καθώς επίσης και των δανείων που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ κατά τα έτη 2008 και 2009. Επανέφεραν το αίτημα των επιχειρήσεων του Νομού για ευνοϊκότερους όρους και για επιμήκυνση των συγκεκριμένων δανείων, αφού οι όροι που συνάφθηκαν τα δάνεια διαμορφώθηκαν πριν τη σημερινή κρίση που πλήττει την ελληνική Οικονομία.΄Επίσης, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου εστίασαν στις παρενέργειες που έχει επιφέρει στην αγορά η πρόσφατη αύξηση του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% για πολλά είδη. Στη συνέχεια, υπογράμμισαν μετ’επιτάσεως ότι θα πρέπει επιτέλους να ισχύσει και για τους μικρομεσαίους ο Αναπτυξιακός Νόμος και να αποδεσμευτούν πόροι μέσω του ΕΣΠΑ που δυστυχώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν , τρία χρόνια το ακούνε αλλά δεν το βλέπουνε. Τέλος, τόνισαν ότι πρέπει να εξαιρεθούν και τα Ξενοδοχεία από το Έκτακτο Τέλος για τα Ακίνητα και να αντιμετωπιστούν όπως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής, με την σειρά του, αφού άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις, τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές και προσωπικές του παρεμβάσεις σχετικά με τα δάνεια των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων και του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και τις πιέσεις που έχει ασκήσει προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να χορηγηθεί τριετής παράταση, αλλά και ευνοϊκότεροι όροι, π.χ. στα επιτόκια. Στην συνέχεια ο Βουλευτής τόνισε, ότι ο συντελεστής ΦΠΑ κακώς αυξήθηκε υπέρμετρα και ότι θα πρέπει να μειωθεί με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα όλοι οι Επενδυτικοί Φάκελοι, που εκκρεμούν από τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο και από παλαιότερα χρηματοδοτικά Προγράμματα, αλλά και οι σημερινές ώριμες αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσουν σύντομα οι εκταμιεύσεις στους δικαιούχους.

Στη συνέχεια τους ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στο μέτωπο των έργων υποδομής. Για το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής, ο Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για την προώθηση και στήριξη της παραγωγής νέων, δυναμικών, ποιοτικών και ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων (π.χ. σπαράγγια, ακτινίδια, ρόδια, δαμάσκηνα) με πιστοποίηση ταυτότητας και σύγχρονες μεθόδους διάθεσης και εμπορίας. Τέλος, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η πρότασή του για την εξαίρεση των Ξενοδοχειακών Μονάδων από το Έκτακτο Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Στο Μεσολόγγι ο Βουλευτής είχε συνάντηση με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Βασίλης Σπυρόπουλος καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης ο Βουλευτής είχε συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι φορείς έθεσαν στον κ.Μακρυπίδη τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη επιβάρυνση στο ΦΠΑ, εκφράζοντας φόβους ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Επίσης, οι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ρύθμισης των υποχρεώσεών τους προς τον Δήμο, αλλά και σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος σχετικά με το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, το Νοσοκομείο, τη Δ.Ο.Υ. και το Τελωνείο, το Λιμενικό Ταμείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Βιομηχανικό Πάρκο. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις παρενέργειες που έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί για τα Πνευματικά Δικαιώματα χρήσης μουσικής, αλλά και η απαγόρευση καπνίσματος χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, μετέφερε την άποψη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνουν ως έχουν τόσο η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, όσο και το Τελωνείο. Για το Τ.Ε.Ι., ο Βουλευτής επανέλαβε τη γνωστή του θέση για αναβάθμιση με τη δημιουργία νέων τμημάτων ελκυστικών προς τους φοιτητές που θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς. Για το Νοσοκομείο, τόνισε ότι χρειάζεται κάλυψη των αναγκών με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και του Αρχαιολογικού πλούτου της Ιεράς Πόλης, αναδεικνύοντας τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και τα θέατρα της περιοχής. Τέλος, παρότρυνε τους φορείς να συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν την τόσο σημαντική «ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», που εννιά (9) χρόνια τώρα βρίσκεται σε αδράνεια.

Τελευταίος σταθμός των συναντήσεων του Βουλευτή υπήρξε η Ναύπακτος, όπου συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας, και με τους Προέδρους Παντοπωλών, Γιώργο Παναγιωτόπουλο – Ταξί, Θανάση Αχτύπη – Κρεοπωλών, Παντελή Τρομπούκη. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωτήρης Τσιλιγιάννης και τα άλλα μέλη, στην πάνω από τρείς ώρες ουσιαστική συζήτηση, αποτύπωσαν ανάγλυφα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την μείωση του χρόνου παραγραφής. Επίσης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα του εργατικού κόστους, σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επέκταση της υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για τα Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2.000 κατοίκων.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν την περιοχή της Ναυπακτίας, οι φορείς αναφέρθηκαν στο παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Ναυπάκτου, στην αξιοποίηση της έκτασης γης των 223 στρεμμάτων στο Αντίρριο, στην πρόοδο της Ιόνιας Οδού, καθώς και στο Οικιστικό της Ναυπάκτου. Επίσης, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα ζητήματα διαφάνειας της Δημόσιας ζωής, ασκώντας κριτική στον τρόπο και στο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης συμμερίστηκε τις απόψεις και τις αγωνίες τους, συμφωνώντας ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, ώστε να είναι δίκαιο στην κατανομή των βαρών, αποτελεσματικό στην αύξηση των εσόδων, αναπτυξιακό στη στήριξη της αγοράς και της οικονομίας. Επίσης πρόσθεσε ότι χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών φορολογίας εισοδήματος αλλά και της έμμεσης φορολογίας, και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που αποτελεί εστία φοροδιαφυγής και συναλλαγής. Αναφορικά με το ασφαλιστικό, αναγνώρισε ότι υπάρχει εισφοροδιαφυγή που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι συνεπείς εργοδότες.

Για το Τ.Ε.Ι. Ναυπάκτου ο Βουλευτής τόνισε ότι χρειάζονται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις κτηριακές υποδομές, ενώ για το οικιστικό της Ναυπάκτου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα στο πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρά και τις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και του Δήμου. Τέλος τους ενημέρωσε για τις δυσκολίες χρηματοδότησης της Ιόνιας Οδού και έκλεισε με την πάγια θέση του, την οποία έχει υποστηρίξει μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ότι η αξιοποίηση της έκτασης γης στο Αντίρριο θα πρέπει να αποτελέσει το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» της Αιτ/νίας, την αρχή και τη βάση για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας και συνολικά του Νομού.

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συναντήσεις και τους προέτρεψε να λάβουν πρωτοβουλίες μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μετά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές να κηρυχτεί άμεσα ο Νομός πυρόπληκτος, όπως και ο ίδιος ζήτησε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου