Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

5ο Διεθνές Συνέδριο για Αναδυόμενες Τεχνολογίες στις Μη Καταστροφικές Δοκιμές .



«5ο Διεθνές Συνέδριο για Αναδυόμενες Τεχνολογίες
στις Μη Καταστροφικές Δοκιμές (ETNDT5)»

ΑΠΟ ΤΑ AIRBUS ΩΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Αναδυόμενες Τεχνολογίες στις Μη Καταστροφικές Δοκιμές (ETNDT5)», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (Ξενοδοχείο Du Lac) 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2011 και συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, την Envirocoustics S.A. και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Την ευθύνη της διοργάνωσης και την προεδρία είχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλκιβιάδης Παϊπέτης, , και ο Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Θεόδωρος Ματίκας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συμπεράσματα ιδιαίτερης αξίας προέκυψαν από τις εισηγήσεις διεθνούς κύρους καθηγητών και διακεκριμένων ερευνητών, τα οποία αποκρυσταλλώνουν τα αποτελέσματα ευρείας διεπιστημονικής έρευνας που εστιάζει στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής και εκτείνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε προηγμένες κατασκευές.

Ενδεικτικά, παρουσιάστηκε η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής από προηγμένες κατασκευές π.χ ανεμογεννήτριες υψηλής ισχύος ή αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, έως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς για τα οποία αναδείχθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος που έχουν οι συγκεκριμένες τεχνολογίες στην προστασία αλλά και την ανάδειξή τους.








Ειδικότερα, το συγκεκριμένο συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα ενδελεχούς ενημέρωσης για το πού εδράζεται η έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη ΝASA με την εισήγηση του Dr Baaklini, Διευθυντή του Τομέα Οπτικής Οργανολογίας και Μη Καταστροφικής Αξιολόγησης του Ερευνητικού Κέντρου Glenn της NASA (ΗΠΑ), ενώ παρουσιάστηκαν από τον καθηγητής Ohtsu, τεχνολογίες αιχμής που βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της εφαρμογής στην Ιαπωνία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο καθηγ. Norbert Meyendorf, Διευθυντής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Fraunhofer, κορυφαίου Ινστιτούτου – παγκοσμίως στο χώρο – για τις Μη Καταστροφικές Δοκιμές, και Καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και στο Πανεπιστήμιο του Ντέυτον (ΗΠΑ) παρουσίασε τους ερευνητικούς άξονες στους οποίους κινείται το Fraunhofer, καθώς και την εφαρμογή τεχνολογιών σε προηγμένες κατασκευές όπως ανεμογεννήτριες υψηλής ισχύος ή αεροσκαφών τελευταίας γενιάς όπως το Airbus 780.

Μια πολλαπλή συνεδρία αφιερώθηκε στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπου αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που έχουν τέτοιες τεχνολογίες στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος και διοργανώτρια της συνεδρίας αντιπρύτανης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης και χρήσης τεχνογνωσίας στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και στον ρόλο-κλειδί που κατέχουν οι ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν ειδικές συνεδρίες για τον επιτόπιο έλεγχο της δομικής ακεραιότητας υποδομών, καθώς παρουσιάστηκαν μέθοδοι που μπορούν άμεσα, εύκολα και με χαμηλό κόστος να εφαρμοστούν στον έλεγχο έργων Πολιτικού Μηχανικού, όπως η μέθοδος SIBIE που παρουσίασε ο πρόεδρος της συνεδρίας καθηγητής κ. Ohtsu.

Εξαιρετικά σημαντική αποδείχθηκε η συνάντηση της τεχνικής επιτροπής της RILEM για τη μη καταστροφική αξιολόγηση υποδομών, αφού συνοψίστηκαν οι τεχνικές που ήδη εφαρμόζονται, και ορίστηκαν οι τεχνικές κατευθύνσεις που θα καθορίσουν τις εφαρμογή τεχνολογιών στο άμεσο μέλλον. Επισημάνθηκε πως η ιδιαίτερη μορφολογία του Ελλαδικού χώρου καθώς και η σεισμικότητα του, καθιστούν απαραίτητες αυτές τις τεχνολογίες για την ασφάλεια και την συντήρηση των υποδομών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο παρουσιάστηκαν τεχνολογίες αιχμής με άμεση εφαρμογή στην αεροδιαστημική. Κατάλληλα διαμορφωμένες οπτικές ίνες μπορούν σε κάθε στιγμή να δώσουν πληροφορία για τη λειτουργική κατάσταση αεροσκαφών, όπως τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Surrey, Ogin. Αισθητήρες νανοσωλήνων άνθρακα, που ήδη ενσωματώνονται σε πολιτικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία υγρασίας ώστε να αποφευχθεί η τοπική διάβρωση και οι καταστροφικές συνέπειές της κατά τον Dr Pfeiffer.

Η χρήση της ακουστικής εκπομπής μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία μιας πλειάδας κατασκευών. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να αποτρέψει δυστυχήματα όπως αυτό του Intercity Express στη Γερμανία στις 3 Ιουνίου του 1998 που κόστισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους, όπως τονίστηκε από τον Δρ. Αναστασόπουλο στέλεχος της Envirocoustics AEBEE που είναι πρωτοπόρος στη εφαρμογή Τεχνολογιών για Μη καταστροφική Αξιολόγηση.

Επίσης, σύμφωνα με τον Dr Tournat, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ακουστικής και Μηχανικής των Υλικών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), η ανάπτυξη Hardware αλλά και υπολογιστικών μεθόδων μας επιτρέπουν να έρθουμε πιο κοντά στη φύση χρησιμοποιώντας «μη γραμμικές μεθόδους», ακόμα και για τηλε-απεικόνιση ρωγμών.

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με την εξαιρετική ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης κ. Gerhard Busse, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες του χώρου, με θέμα «Μη Καταστροφική Αξιολόγηση: τι μπορούμε να διδαχτούμε από τη φύση».

Η παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου και τα επίπεδο των παρουσιάσεων συντέλεσε στη εξαιρετική επιτυχία του συνεδρίου, σύμφωνα με τον καθηγ. Αλκιβιάδη Παϊπέτη, πρόεδρο του συνεδρίου. «Πρέπει να τονιστεί η συνεισφορά των Ελλήνων ερευνητών που συμμετέχουν αλλά και σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστούν στο χώρο της Μη καταστροφικής Αξιολόγησης, παρά την υποχρηματοδότηση και την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η προσπάθεια των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων προς την Αριστεία πρέπει να ενισχυθεί και να συνεχιστεί. Επενδύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως οι τεχνολογίες αιχμής μπορούμε να κάνουμε την διαφορά στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Χώρο, κάτι που ανέδειξε για μια ακόμη φορά το 5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Μη Καταστροφικές Δοκιμές».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου