Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στο ναδίρ η ψυχολογία των Ελλήνων.


Εξακολουθεί να βασιλεύει η απαισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων, όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρομέτρου. Οι πολίτες απαξιώνουν τόσο τους θεσμούς της χώρας, όσο και τους ευρωπαϊκούς, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν διαβλέπουν λύση για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.








Αναλυτικά, οι Έλληνες κατέχουμε την πρώτη θέση σε όσους δηλώνουν δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», αλλά επίσης από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση». Επίσης κατατάσσονται πρώτοι μεταξύ όσων προβλέπουν «επιδείνωση» τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, όσων πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», όσων δηλώνουν πως «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα» της χώρας τους, όσων εκφράζουν «καχυποψία» για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και όσων θεωρούν πως «η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».
Παράλληλα, εκτιμούμε σε πολύ υψηλό βαθμό (δεύτεροι στην κλίμακα) ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ», ενώ πιστεύουμε ότι το πνεύμα λειτουργίας της ΕΕ είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η ΕΕ είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα».
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι Έλληνες εμφανιζόμαστε να έχουμε αφοριστική άποψη για τον προσανατολισμό της ΕΕ, μολονότι δηλώνουμε ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%.
Σε ό,τι αφορά το ευρώ, οι έλληνες υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουμε στην ΕΕ για να σωθούμε από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα προσδοκούμε τη σωτηρία μας από την ΕΕ (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).
Όσον αφορά τη δυσπιστία μας απέναντι στους θεσμούς, αυτή εκφράζεται κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Καρβούνης τόνισε πως «δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση» και απέδωσε ευθύνες στην ελλιπή ενημέρωση που προσέφερε ευρύτερα η ελληνική πολιτεία και οι φορείς της.


Πηγή: Σοφοκλέους in






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου