Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Να επενδύσουμε ταυτόχρονα στην έξοδο από την οικολογική και την οικονομική κρίση! - Η σημερινή συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων στο Αγρίνιο.Συνάντηση με το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό είχε ομάδα στελεχών των Οικολόγων Πράσινων τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Δημαρχείο. Στην ομάδα συμμετείχαν ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Τσιρώνης, το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου από την Δυτική Ελλάδα Γιώργος Κανέλλης, ο συντονιστής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καπρέλης και ο Στέλιος Φούντας, τοπικό στέλεχος των Ο.Π.
Η αντιπροσωπεία των Ο.Π. ενημερώθηκε αρχικά από τον Δήμαρχο ο οποίος παρουσίασε τα βασικά προβλήματα του καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου των 100.000 κατοίκων. Ο Δήμαρχος κ. Μοσχολιός τόνισε με έμφαση ότι ο Χ.Α.Δ.Α. στην κοίτη του Αχελώου έχει ήδη αποκατασταθεί και ότι προχωρούν οι διαδικασίες για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Στράτου. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, με ευθύνη του κράτους, το από τριετίας έτοιμο πολεοδομικό σχέδιο του Αγρινίου έχει καθηλωθεί και δεν προωθείται.

Στη συνέχεια οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το σημαντικό θέμα της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων ευρύτερα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία.
Η αντιπροσωπεία των Ο.Π. υπογράμμισε στον Δήμαρχο την ανάγκη η διαδικασία επιλογής τεχνολογίας για την Μονάδα απορριμμάτων να είναι πραγματικά ανοικτή σε όλες τις επιλογές, περιλαμβανομένης της δημοτικής κομποστοποίησης.Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε αίθουσα του Δημαρχείου, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων εξέθεσαν αναλυτικότερα τις θέσεις του κόμματος τόσο για την πολιτική συγκυρία όσο και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που διανύουμε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Τσιρώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Η κρισιμότητα της κατάστασης, δεν επιτρέπει να αρκεστούμε στις καταγγελίες, για την αποτυχία μνημονίου και μεσοπρόθεσμου. Το παλιό πολιτικό και οικονομικό σύστημα καταρρέει. Μέχρι να οικοδομήσουμε την νέα πραγματικότητα, οφείλουμε ως πολίτες να κατοχυρώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο ζωής και αξιοπρέπειας, και να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας: πρέπει να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και τις παράλογες στρατιωτικές δαπάνες μας, να κρατήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο ζωτικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό, να μην εκποιήσουμε ζωτικά περιβαλλοντικά αγαθά, όπως ακτές και δασικά εδάφη. Σοβαρή ανακούφιση στα εισοδήματα των πολιτών μπορούν να προσφέρουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών και μορφές κοινωνικής οικονομίας, που ήδη εφαρμόζονται με εξαιρετική επιτυχία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.
Μετά την τελευταία απόφαση της συνόδου κορυφής, ήρθε η στιγμή, να διεκδικήσουμε την έκδοση ευρωομολόγων, ένα σοβαρό ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, και την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Επενδύσεων. Οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, αλλά για να γλυτώσουν τα χειρότερα όλοι οι Ευρωπαίοι.
Ωστόσο όσο και εάν υποφέρουμε, για κανένα λόγο δεν θα νοσταλγήσουμε την ψεύτικη ευμάρεια, που υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών μας. Η κρίση πρέπει να είναι ευκαιρία για να απαλλαγούμε οριστικά από το διεφθαρμένο και πελατειακό κράτος, και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μία βιώσιμη και δημοκρατική κοινωνία.
Σ΄ ότι αφορά το θέμα των απορριμμάτων ο συντονιστής των Ο.Π. Αιτ/νίας Κ. Καπρέλης, ο Στέλιος Φούντας και ο Γ. Κανέλλης τόνισαν:
Μακροχρόνια, βιώσιμη και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επίλυση του προβλήματος των αστικών απορριμμάτων προϋποθέτει στροφή, σε οικονομικές και βιώσιμες λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων, μακριά από θερμικές μεθόδους και την γενική ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά βασισμένες στην διαλογή στην πηγή , την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους.
Η επιφυλακτικότητα όσον αφορά το βαθμό συμμετοχής των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ένα σύστημα προσεκτικής ανακύκλωσης και σοβαρής διαλογής στην πηγή των οργανικών (αποφάγια και συναφή), μπορεί να υπερνικηθεί με ένα επιθετικό πρόγραμμα ενημέρωσης, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και «πόρτα πόρτα» και με σαφές ξεκαθάρισμα προς τους πολίτες ότι αν δεν αναλάβουμε καθένας την καθημερινή του ευθύνη, θα δεσμευτούμε επί δεκαετίες στην πληρωμή τριπλάσιων και τετραπλάσιων δημοτικών τελών. Αυτό γιατί, οι άλλες μέθοδοι, θερμικές και μη, που προϋποθέτουν βαριές εργοστασιακές εγκαταστάσεις, συνεπάγονται πολλαπλάσιο ανά τόνο κόστος.

Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

• Να προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον σε μια μεγάλη εκστρατεία για την ενεργοποίηση της ευθύνης του πολίτη για διαχωρισμό του οργανικού μέρους, επιμελή ανακύκλωση, οικιακή κομποστοποίηση, με τοποθέτηση τεσσάρων κάδων (οργανικά, ανακυκλώσιμα, ειδικός κάδος για το χαρτί, υπολείμματα).
• Να ιδρυθεί Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για τις ανάγκες του δήμουτ Αγρινίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας.
• Να προωθηθεί η επιτόπια (μηχανική) κομποστοποίηση οργανικών υλικών από σχετικά μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι αλυσίδες εστιατορίων και τα ξενοδοχεία.
• Να προχωρήσει με ετήσιο το πολύ, χρονοδιάγραμμα ο Δήμος Αγρινίου εκτός της ανακύκλωσης συσκευασιών στη λειτουργία και όλων των άλλων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (λάστιχα αυτοκινήτων, ορυκτέλαια, μπαταρίες – συσσωρευτές, παλαιά οχήματα κλπ)
• Να προχωρήσει σε τοποθέτηση χωριστών κάδων για ανακύκλωση χαρτιού και γυαλιού σε επιλεγμένα σημεία.
• Να εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των αγροτικών πλαστικών
• Να στηρίξει μικρότερους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας στην εφαρμογή των ίδιων συστημάτων ανακύκλωσης
• Να προχωρήσει συστηματικά την συλλογή και ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων
• Να συλλέγει χωριστά τα κλαδέματα από τις δεντροστοιχίες και τους κήπους του καθώς και αντίστοιχα φυτικά υπολείμματα ιδιωτών προς χωριστό θρυμματισμό και κομποστοποίηση προς παραγωγή εμπορεύσιμου εδαφοβελτιωτικού.
• Να επιμεληθεί την συμμετοχή κλινικών, ιατρών, οδοντιάτρων σε σύστημα χωριστής συλλογής των μη αστικών αποβλήτων τους
• Να προχωρήσει σε ενημέρωση του κοινού για την οικιακή κομποστοποίηση και να ξεκινήσει σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα.
• Να συγκροτήσει για το χώρο Διαχείρισης Απορριμμάτων Στράτου Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή ενεργών πολιτών, μελών από τοπικούς και οικολογικούς συλλόγους, τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους, στα πλαίσια της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Η αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτής να αφορά και την καλή λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης.

Η Διαχείριση των αστικών απορριμμάτων απαιτεί ευθύνη από όλους, αρχές και κάθε πολίτη χωριστά. Υποσχέσεις για λύσεις που «εξαφανίζουν» το πρόβλημα, οδηγούν σε περιβαλλοντική επιβάρυνση και οικονομικό γονάτισμα των Δήμων για δεκαετίες.
Οι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, ιδιαίτερα αυτός του Στράτου, μπορούν να είναι όχι πλέον ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμάτων) για πολλές δεκαετίες μόνο με βιώσιμες και οικονομικές επιλογές μεθόδων επεξεργασίας.
Μια κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων», δεν είναι απλώς καθήκον μας.
Είναι και ορατό οικολογικό και οικονομικό συμφέρον μας.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την στήριξη που είχαν παράσχει κατά τις δημοτικές εκλογές στην σημερινή δημοτική αρχή του Αγρινίου, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν ότι αυτή έγινε προκειμένου καταστεί δυνατή η κατάθεση και συμμετοχή των πράσινων απόψεων στην διαμόρφωση των εξελίξεων στον διευρυμένο δήμο Αγρινίου, αλλά ότι πάντα είχε και έχει κριτικό χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου