Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Oμιλία Επιτροπή Περιφερειών.



«Στηρίζουμε έμπρακτα την αυτοδιοίκηση»
Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη στην ολομέλεια της βουλής για την έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών


«Η στήριξη μας στην αυτοδιοίκηση είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Δεν είναι ούτε μηχανιστική διαδικασία ούτε διεκπεραίωση». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της Εκθέσεως της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών. Αναφερόμενος στην έμπρακτη στήριξή του Υπουργείου, έφερε σαν παράδειγμα το πέρασμα του ΕΣΠΑ στις αιρετές περιφέρειες. Όπως είπε «στηρίξαμε το θεσμό στη πιο δύσκολη από τις πρώτες του δοκιμασίες» αναφέροντας τρεις χαρακτηριστικές ενέργειες:
«1) Ξεκινήσαμε μια ειλικρινή και στενή συνεργασία με όλους τους αιρετούς περιφερειάρχες, πέρα από κομματικές ταμπέλες και διαχωρισμούς, για την επιτυχία του εθνικού στόχου της έγκαιρης απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.









2) Διεκδικήσαμε, πετύχαμε και ήδη σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις περιφέρειες ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 500 εκ από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
3) Στρέφουμε τα λιγοστά κονδύλια ΠΔΕ προς την αυτοδιοίκηση. Μέσω της χρηματοδότησης των ΣΑΕ των περιφερειών, της αποστολής κονδυλίων για την πληρωμή επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου από τις ΔΙΣΑ, της χρηματοδότησης της ΣΑΤΑ και του ΘΗΣΕΑ, μέσα στον Δεκέμβρη χρηματοδοτούμε την αυτοδιοίκηση με πάνω από 500 εκ ευρώ. Και αυτό για να πληρωθούν άμεσα έργα σε όλη την επικράτεια και να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά».
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια του Υπουργείου για την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως ότι «είναι μια προσπάθεια που συντονίζει το Υπουργείο μας αλλά αφορά και το έργο των υπόλοιπων Υπουργείων και βεβαίως των Περιφερειών. Ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη στο στόχο που του αναλογεί».

«Αλλάζουμε την φιλοσοφία του ΠΔΕ»
Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη νέα φιλοσοφία που προωθεί το Υπουργείο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τονίζοντας ότι «πρέπει να αλλάξει λογική και να γίνει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο». Ανακοινώσε μάλιστα ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια για την αναμόρφωση του ΠΔΕ η οποία θα περιλαμβάνει:
• Σχεδιασμό σε μακροχρόνια και όχι σε ετήσια βάση.
• Κριτήρια ωριμότητας για την ένταξη ενός έργου.
• Κριτήρια συμπληρωματικότητας με άλλα έργα που εκτελούνται στην ίδια περιφέρεια είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους.
• Κριτήρια επιλεξιμότητας επενδύσεων.
• Κριτήρια για το ποσοστό επένδυσης των πόρων που κατευθύνονται προς κάθε περιφέρεια.
• Σύγχρονο τρόπο παρακολούθησης ληξιπρόθεσμων και απλήρωτων οφειλών ώστε να γίνεται προγραμματισμός πληρωμών βάσει πραγματικών αναγκών και όχι εξυπηρέτησης μικροπολιτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου