Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνα: Κόστος Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού.



Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών πραγματοποίησε έρευνα τιμών, για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού. Η έρευνα διεξήχθη, 16-20 Δεκεμβρίου 2011. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε, σε διάφορα καταστήματα τροφίμων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα, στα οποία κάναμε την τιμοληψία, είναι τα ίδια, με πέρυσι. Παρατηρήσαμε ότι όσο πλησιάζουμε, στα Χριστούγεννα, η τιμή της γαλοπούλας μειώνεται.









ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 2011
ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΚΟΣΤΟΣ
ΑΠΌ ΕΩΣ ΑΠΌ ΕΩΣ
1 Καρότα 0,5 0,67 1,70 0,34 0,85
2 Παντζάρια 0,5 0,99 1,00 0,50 0,50
3 Λάχανο 2 0,28 0,60 0,56 1,20
4 Μαρούλι 0,5 1,00 2,00 0,50 1,00
5 Λεμόνια 0,5 0,69 1,90 0,35 0,95
6 Αντίδια 0,5 1,00 1,80 0,50 0,90
7 Πατάτες 3 0,48 0,85 1,44 2,55
8 Κάστανα 0,5 2,49 5,80 1,25 2,90
9 Ξερά κρεμμύδια 0,5 0,48 0,89 0,24 0,45
10 Μαϊντανός 1 0,33 0,50 0,33 0,50
11 Άνιθος 1 0,34 0,50 0,34 0,50
12 Κρεμμυδάκια 1 0,49 0,80 0,49 0,80
13 Μήλα 0,5 0,69 2,60 0,35 1,30
14 Πορτοκάλια 1 0,69 2,00 0,69 2,00
15 Ακτινίδια 0,5 0,69 4,00 0,35 2,00
16 Μανταρίνια 0,5 0,80 2,40 0,40 1,20
17 Αχλάδια 0,5 0,69 3,60 0,35 1,80
18 Γαλοπούλα εγχώρια 4 5,50 10,00 22,00 40,00
19 Χοιρινό χωρίς κόκαλο εγχώριο 2 3,99 6,80 7,98 13,60
20 Κιμάς 0,5 5,69 8,80 2,85 4,40
21 Βούτυρο 250gr 1 1,95 3,80 1,95 3,80
22 Ελαιόλαδο 1lt 0,5 3,63 7,50 1,82 3,75
23 Τυρί φέτα 1 kg 0,5 5,95 11,40 2,98 5,70
24 Σάλτσα ντομάτα 400gr 1 1,30 2,23 1,30 2,23
25 Κρασί 1 1,33 19,80 1,33 19,80
26 Μελομακάρονα 0,5 5,30 13,00 2,65 6,50
27 Κουραμπιέδες 0,5 5,80 14,00 2,90 7,00
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 56,69 128,18

• Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.
• Το 2010, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 54,35 ευρώ έως 127,05 ευρώ. Το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 56,69 ευρώ έως 128,18 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει, από 0,89% έως 4,31% ακριβότερα από πέρσι.
• Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 126,10% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.
• Το ίδιο τραπέζι, αν αντικαταστήσουμε τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), θα στοιχίσει, από 46,69 ευρώ έως 106,98 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 17,64% φθηνότερα, από το αντίστοιχο τραπέζι, με γαλοπούλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου