Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μαζί με τα «ξερά» να μην κόβονται και τα «χλωρά»! Δ.Τ. της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.Αδιάκριτη μαζική υλοτομία στην ορεινή Αιγιάλεια στοχεύει όχι μόνο στα καμένα δέντρα αλλά και στα ζωντανά, καταστρέφοντας και τη φυσική αναγέννηση.

Η υλοτομία στην ορεινή Αιγιάλεια, ιδιαίτερα στις περιοχές που είχαν καεί το 2007, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα μεταφέρουν τόνους κομμένης ξυλείας, καθώς η απόφαση του Δασαρχείου Αιγίου να επιτρέψει την υλοτομία «στα καμένα» έχει προσελκύσει «συνεργεία» από πολλές περιοχές της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων - όχι μόνο από όσες είχαν πληγεί από την πυρκαγιά.

Είναι αντιληπτό ότι η χρήση ξυλείας για θέρμανση δίνει κάποια προσωρινή λύση μέσα στην οικονομική ύφεση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται αυτή τη στιγμή η υλοτομία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον αυτού του φυσικού πόρου, αφού δημιουργεί τεράστια πίεση στις καμένες περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση είναι σε εξέλιξη.


Συγκεκριμένα:
- Εκτός από τα καμένα δέντρα κόβονται και ολοζώντανα έλατα και δρυς. Αυτό αφορά τόσο σε δέντρα που είχαν επιζήσει από την πυρκαγιά όσο και σε νέες δρυς που μεγαλώνουν από τις ρίζες των καμένων δέντρων και ήδη ξεπερνούν σε ύψος τα 3,5 μέτρα.
- Τα εκτός δρόμου οχήματα που μεταφέρουν την ξυλεία καταστρέφουν πολλά νέα δέντρα που μεγαλώνουν στις καμένες περιοχές
- Καταστρέφονται αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα είτε κατά λάθος ή για να παρθεί η «έτοιμη για χρήση» ξυλεία.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό όσον αφορά στην καταστροφή ώριμων δέντρων που είχαν απομείνει μετά την πυρκαγιά και τα οποία αποτελούν πολύτιμο βιολογικό κεφάλαιο. Το Δασαρχείο οφείλει να εντείνει τους ελέγχους και να κάνει σαφές ότι αυτή η κατάσταση πρέπει σύντομα να τελειώσει. Δεν απομένουν πολλά νεκρά δέντρα και η ελεύθερη υλοτομία σίγουρα θα οδηγήσει σε γενικευμένη καταστροφή της φύσης.


Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφ. Σύμβουλος - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου