Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ- ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ.Ύστερα από μια μακρά περίοδο ισχνών χρηματοδοτήσεων για την Δυτική Ελλάδα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπαίνει ξανά σε τροχιά κανονικής ροής, με προτεραιότητα στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Περιφέρειας για έργα που έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Άμεσα ξεκινά η διάθεση πιστώσεων προς την Περιφέρεια ώστε να τακτοποιηθούν οικονομικές οφειλές του προηγούμενου διαστήματος και να αποπληρωθούν ολοκληρωμένα έργα ή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι επί τουλάχιστον τρία χρόνια οι χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχαν καθηλωθεί. «Το γεγονός ότι η ροή της χρηματοδότησης θ’ αρχίσει σύντομα ν’ αποκαθίσταται γεννά αναμφίβολα ένα αίσθημα αισιοδοξίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Προσθέτοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία το Υπουργείο και ο κ. Μωραΐτης καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης».
Ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενταλματοποιημένα έργα μπαίνουν σύντομα στην φάση της αποπληρωμής και με τον τρόπο αυτό εξοφλείται ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της Περιφέρειας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας είχε σήμερα επικοινωνία και με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος τον ενημέρωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου θα περιληφθεί διάταξη για την έγκριση από την Βουλή της επένδυσης του Αυτοκινητοδρομίου της Πάτρας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική καθώς ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία του Αυτοκινητοδρομίου και επισπεύδονται οι διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι από τις 10 Μαΐου έχει ήδη εγκριθεί από το Τμήμα Αξιολόγησης και Ελέγχου Επενδύσεων του Υπουργείου το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.».

Η επένδυση αφορά στην ίδρυση Αυτοκινητοδρομίου στη θέση Ρέντες Φαρρών, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 94.6 εκ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 30,571%, δηλαδή 28,92 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών και όλων των υποστηρικτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων για την λειτουργία της επένδυσης. Η πίστα έχει μελετηθεί για τη λειτουργία αγώνων αυτοκινήτων F1, αγώνων μοτοσικλέτας παγκοσμίου πρωταθλήματος super bike κ.α. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και άλλων κατηγοριών όπως επίσης να χρησιμοποιηθεί και για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το επενδυτικό σχέδιο πρόκειται να αναπτυχθεί σε συνολική έκταση επιφάνειας 928.5 στρεμμάτων , κάτω από την επαρχιακή οδό Χαλανδρίτσας - Βαλμαντούρας, στην οποία θα εγκατασταθεί το υπό δημιουργία Αυτοκινητοδρόμιο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου