Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Το Κατάρ έκοψε τον Αστακό -Αιφνιδιαστικό ναυάγιο στην επένδυση µε φυσικό αέριο .


Σε ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο της επένδυσης κεφαλαίων του Κατάρ στον Αστακό για εγκατάσταση τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου, καθώς και µονάδας ηλεκτροπαραγωγής µε φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι το µνηµόνιο µε το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στη χώρα µας δεν επηρεάζεται, αφού το «πρότζεκτ» του Αστακού δεν περιλαµβανόταν σ’ αυτό. Ο επίλογος της επένδυσης στην Αιτωλοακαρνανία γράφτηκε σε δισέλιδη επιστολή που έφθασε προχθές το βράδυ στο υπουργείο των Εξωτερικών µε παραλήπτη τον υφυπουργό Σπύρο Κουβέλη.


Ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάµεντ Αλ Σάντα τον ενηµέρωνε ότι οι δύο κρατικές εταιρείες της χώρας του που συµµετείχαν στο επιχειρηµατικό σχήµα από κοινού µε δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες για επένδυση στον Αστακό «έκαναν αξιολόγηση για τη βιωσιµότητα του σχεδίου», την έκριναν ασύµφορη και έπειτα από αυτήν τη διαδικασία αποσύρονται από το κονσόρτσιουµ.

Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος προ δεκαηµέρου είχε αποστείλει επιστολή προς τον καταριανό οµόλογό του ενηµερώνοντάς τον ότι η ελληνική κυβέρνηση βάσει συµφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασµένο Μάιο είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες δηµιουργώντας στον Αστακό το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, µιλώντας στα «ΝΕΑ» αποσυνέδεσε το επενδυτικό ναυάγιο από περιβαλλοντικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη χώρα µας. Αντιθέτως, επεσήµανε ότι ο καταριανός υφυπουργός στην επιστολή του αναφέρει ότι «θα επανέλθουν κρατικές εταιρείες του Κατάρ µε άλλες προτάσεις και θα εξετάσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών». Ως εκ τούτου το επόµενο διάστηµα ο κ. Κουβέλης θα πραγµατοποιήσει επίσκεψη στο Κατάρ για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε άλλο επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις των δύο χωρών και επαναλάµβαναν σε όλους τους τόνους ότι η συγκεκριµένη επένδυση δεν έχει καµία σχέση µε το µνηµόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη και τον αρµόδιο υπουργό του Κατάρ (µνηµόνιο το οποίο δεν περιελάµβανε τον Αστακό).

Αλλες πηγές έλεγαν ότι η επένδυση ακυρώθηκε διότι οι Ιταλοί στους οποίους θα κατέληγε το φυσικό αέριο και οι καταριανοί επενδυτές δεν συµφώνησαν στο θέµα της τιµής του προϊόντος LΡG, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι το Κατάρ προτιµά να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση στην Αλβανία. Εν τω µεταξύ χθες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης ανακοίνωσε ότι το ερχόµενο δεκαήµερο θα συνεδριάσει η τριµερής επιτροπή που προβλέπεται από το µνηµόνιο που υπογράψαµε µε το Κατάρ.

Ο ίδιος νωρίτερα, απευθυνόµενος στους βουλευτές που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που µπορεί να έχουν οι µεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα ο Αστακός, είπε ότι φοβάται µήπως «έχουµε παρασυζητήσει, όλοι µας σεβόµαστε το περιβάλλον, αλλά προσέξτε µη φύγει ο επενδυτής και δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ on-line


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου