Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Προς κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία κινείται η κυβέρνηση


Στην κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σχεδιάζει προχωρήσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011, με στόχο την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και την τόνωση της οικοδομής. Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ.Παπακωνσταντίνου που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για την αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.





Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να αναβληθούν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, την στιγμή που η κατάσταση της οικοδομικής δραστηριότητας επιδεινώνεται και ο αριθμός των νέων αδειών μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20% και να θεσπιστούν ισχυρές φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις θα περιληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η αρχική απόφαση για καταργήση την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας, υποστηρίζουν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς, είχε αποθαρρύνει αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές που διαθέτουν τα χρήματα για την αγορά αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευσή τους.

Η κατάργηση της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» επηρεάζει αναδρομικά και χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα προηγούμενα και πρέπει να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης στεγαστικού δανείου και όχι μόνο των τόκων, όπως προέβλεπε ο νόμος προτού αλλάξει.


Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου