Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Βαριά «καμπάνα» στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τις αγροτικές ενισχύσεις της περιόδου 2004-2007

Νέο πρόστιμο, ύψους 343,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επιβάλλει την Πέμπτη η Κομισιόν κατά της Ελλάδας, για αγροτικές ενισχύσεις της περιόδου 2004-2007, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες.
Οι ενισχύσεις αυτές ανεβάζουν το ύψος των πιθανών προστίµων που θα επιβληθούν στη χώρα μας τους επόµενους µήνες στο 1,3 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε έκθεση που έχουν στη διάθεσή τους «Τα Νέα» και αφορά την εκκαθάριση λογαριασµών των γεωργικών ταµείων της ΕΕ, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει:
1) Το «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 500 εκατοµµυρίων ευρώ που δόθηκε παράνοµα, χωρίς καµία έγκριση της Κοµισιόν, και εξ αυτού του λόγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άµεση επιστροφή τους από την Ελλάδα.
2) Μεγάλο µέρος των αποζηµιώσεων που έδινε χωρίς έγκριση ο ΕΛΓΑ για καταστροφές παραγωγής οι οποίες κατά σύστηµα διογκώνονταν, µε αποτέλεσµα το χρέος του οργανισµού να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ το 2003. Το χρέος αυτό, το οποίο την περασμένη Δευτέρα µε τροπολογία στη Βουλή ανέλαβε το Ελληνικό Δηµόσιο, επιβαρύνει το έλλειµµα της χώρας κατά 1,6%
3) Πολλές εκπρόθεσµες πληρωµές, πολλές από τις οποίες υπερέβαιναν το όριο των κοινοτικών επιδοτήσεων.Σε ό,τι αφορά την «καµπάνα» των 343,7 εκατ. ευρώ, από την ίδια έκθεση συµπεραίνεται ότι οφείλεται σε κακή εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών, οι οποίοι θα µπορούσαν να πιστοποιήσουν το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες µε βάση το µέγεθος της παραγωγής τους.
Αφορούν στρεµµατικές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, τις επιδοτήσεις καπνού, σταφίδας, και των αιγοπροβάτων, αλλά και προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης στα µικρά νησιά του Αιγαίου, προγράµµατα που αφορούν την περίοδο Σηµίτη ύψους περίπου 3,9 εκατ. ευρώ.
Το πρόστιµο που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη δεν επιδέχεται έφεση και θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες εκκαθάρισης λογαριασµών για την περίοδο 2007-2009, διαδικασίες που αναµένεται να καταλήξουν σε πρόστιµα 620 εκατ. ευρώ περίπου.
«Η κυβέρνηση κάνει µια γιγαντιαία προσπάθεια να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Είναι προφανές ότι µπροστά σε αυτά που ανακαλύπτουµε, υπάρχουν συγκεκριµένες ευθύνες που δεν είναι µόνο πολιτικές», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης.


Πηγή: www.in.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου