Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων στο Διαδίκτυο.


Τέλος στο φορολογικό απόρρητο 8.500.000 φορολογουμένων σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύοντας τα βασικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο. Αυτό θα συμβεί εφόσον λάβει το «πράσινο φως» μέσω γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλη το μέτρο θα ισχύσει άμεσα και τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων όλων των πολιτών θα δημοσιεύονται στο Ιnternet.

Όπως τόνισε ο κ. Σπινέλλης, η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του 2009, γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας και εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση που θα βασίζεται στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση.







Επίσης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αφορά σε όλους τους φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα και όχι μόνο όσους εντοπίζονται με μεγάλες διαφορές δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακής κατάστασης.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα από όλους τους φορολογουμένους που έχουν εγγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙSnet. Πρόκειται, δηλαδή, για πιστοποιημένους χρήστες της επίσημης ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η ταυτοποίηση των χρηστών θα γίνεται μέσω των ειδικών κωδικών του ΤΑΧΙSnet που διαθέτουν μέχρι στιγμής 1.500.000 εγγεγραμμένοι του συγκεκριμένου συστήματος και θα υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς ως προς τον τρόπο και τον αριθμό των αναζητήσεων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κάθε φορολογούμενος που θα είναι εγγεγραμμένος στο ΤΑΧΙSnet δεν θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σε μηνιαία βάση για περισσότερους από 20 φορολογουμένους.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποια στοιχεία θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο, ο κ. Σπινέλλης δήλωσε ότι είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το όνομα του φορολογουμένου, το εισόδημα που δηλώθηκε και ο φόρος που καταβλήθηκε.

Το μέτρο, αν και προβλέπεται στον φορολογικό νόμο εδώ και αρκετά χρόνια με δημοσιοποίηση στοιχείων σε καταλόγους εφοριών, ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Πηγή: e-forologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου