Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ.



Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Λάρισας, η ημερίδα που οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας με θέμα:

«Περιβάλλον: Υποχρεώσεις-Δικαιώματα-Ευθύνες»










Η επιτυχία της ημερίδας κρίθηκε πέρα από την αθρόα προσέλευση του κόσμου και τους έγκριτους ομιλητές του επιστημονικού προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και από το γεγονός πως οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι προερχόταν από το φοιτητικό δυναμικό του ΤΕΙ Λάρισας όπου με τα μέλη και τους εθελοντές του ΕΟΠ αφήσαν το δικό τους στίγμα.


Την έναρξη αλλά και το συντονισμό της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κυρία Θέκλα Παρασκευούδη, η οποία παρουσίασε την ταυτότητα, τα έργα και τις μελλοντικές δράσεις του ΕΟΠ. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, και ειδικά τη νέα γενιά «που θα αναγκαστούν να επωμιστούν τα περιβαλλοντολογικά λάθη των προηγουμένων γενιών, να αντιδράσει, να ενεργοποιηθεί.»

Και συνέχισε, «Όμως η αδράνεια δεν θα ωφελήσει. Για να βρούμε λύσεις πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει εντονότερα τον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα. Κλιματικές αλλαγές με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, αραίωση του στρώματος του όζοντος ιδιαίτερα από εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα, αποδάσωση, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ερημοποίηση, νέφος, απειλούμενες παράκτιες περιοχές, εξάντληση πόρων, μόλυνση υδάτων, αστικοποίηση, μεταλλαγμένα προϊόντα και άλλα τόσα …είναι η κατάλληλη ώρα να δράσουμε..


Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο κος Πασχάλης Ντιούδης, Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας, με θέμα «Διαχείριση υδάτινων πόρων και περιβάλλον». Το πρόβλημα των υδάτινων πόρων επεσήμανε ο κύριος Ντιούδης, με μια παρουσίαση αποτελεσμάτων από έρευνες τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης και προστασίας του υδάτινου κόσμου.




Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Αυγουστίνος Αυγουστής, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας, με θέμα «ΑΣΜΑΚΙ: Περιβαλλοντολογική ρύπανση», έδωσε ιδιαίτερη μνεία στο Ασμάκι και στον ευτροφισμό, με τη παρουσίαση φωτογραφιών από την περιοχή και το σχολιασμό των αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον καθηγητή και την ερευνητική του ομάδα.




Αμέσως μετά ακολούθησε η κα Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΙ Λάρισας, με θέμα «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και καλλιέργειες φιλικώς κείμενες προς το περιβάλλον». Τις ωφέλιμες επιπτώσεις των φυτών και βοτάνων παρουσίασε η κυρία Βογιατζή , καθώς επίσης επεσήμανε την κερδοφόρα λύση για καλλιέργεια ανάλογων φυτών όπως ρίγανη και χαμομήλι.




Ο Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας Αλέξης Παπαχατζής, με θέμα «Τρέφοντας τον Πλανήτη χωρίς να τον καταστρέφουμε», επεσήμανε τις προτεραιότητες, τις αιτίες αλλά και τις προοπτικές από τον φυσικό πλούτο του πλανήτη σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τις καινοτομίες αλλά και το άμεσο μέλλον.





Τέλος, ο κος Κωνσταντίνος Πετρωτός Επίκουρος Καθηγητής, με θέμα «Ολική Διαχείριση και Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου.». Σε μια σειρά αξιόλογων αποτελεσμάτων κατέληξε ο κύριος Πετρωτός, πρότεινε την σωστή χρήση των αποβλήτων των βιομηχανιών και ειδικά του ελαιοτριβείου μέσω από μια παντέτα του ΤΕΙ Λάρισας καθώς και για θετικά οφέλη από την εκμετάλλευση τους.







Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε βροχή ερωτήσεων ως προς όλους τους ομιλητές και μετά από απαίτηση των φοιτητών αλλά και των καθηγητών δεσμεύτηκαν οι διοργανωτές για την υλοποίηση νέας ημερίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Το τέλος της ημερίδας έκλεισε με την ευγενική χορηγία φυτών στους συμμετέχοντες, από τον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου