Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πρόταση παραγωγικών φορέων για θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ με συντελεστή 15%

Την εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ με συντελεστή 15% πρότειναν στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου οι παραγωγικοί φορείς, ζητώντας παράλληλα νέα μείωση της εταιρικής φορολογίας.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών επεσήμαναν την Τρίτη στον πρωθυπουργό ότι περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν καταστροφική, αφενός επειδή θα επέφερε νέες αυξήσεις τιμών και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στα φορολογικά έσοδα, αφετέρου επειδή η συνεχής αύξηση του ΦΠΑ, που σήμερα έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της τιμής πολλών προϊόντων, στην ουσία λειτουργεί ως προτροπή για τη φοροδιαφυγή.


Η πρόταση που υποβλήθηκε στον κ. Παπανδρέου και την οποία δείχνει να μελετά η κυβέρνηση, είναι η θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ με συντελεστή 15%, η οποία σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί θα επιφέρει άμεσα έσοδα της τάξεως των 2,3 δισ. στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% θα μπορούσε να ισχύσει για όλα τα προϊόντα, εξαιρούμενων των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.







Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνάει τα 52 δισ. ευρώ ετησίως και η συνολική κατανάλωση ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% θα έφερνε πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους, θα οδηγούσε χαμηλότερα τις λιανικές τιμές χιλιάδων προϊόντων και θα μείωνε τον πληθωρισμό. Με την ίδια λογική, η μείωση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων θα ενίσχυε το διαθέσιμο εισόδημα και θα αύξανε την καταναλωτική δύναμη, διοχετεύοντας στην αγορά μεγάλο μέρος πρόσθετης ρευστότητας.

Ωστόσο η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ενδεικτική της θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είπε στους κοινωνικούς εταίρους ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η κυβέρνηση δυνατότητες για μια τέτοια κίνηση. Προσέθεσε όμως ότι όσο προχωρεί απρόσκοπτα η διαδικασία εφαρμογής του Μνημονίου και αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας, θα έχει περισσότερα περιθώρια να διαπραγματευτεί τέτοιες αποφάσεις και αναπροσαρμογές στο πλαίσιο του Μνημονίου.


Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου