Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας.


Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Απρίλιο του 2012, που ανέρχεται επίσημα στο 22,5% κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου για την Ελληνική Οικονομία. Πέρα από τους 1.100.000 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους, επιπρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι επιμέρους δείκτες.








Σύμφωνα μ' αυτούς, στη μικρότερη ηλικιακά ομάδα (15-24) που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις, οι άνεργοι υπερτερούν αισθητά πλέον εκείνων που απασχολούνται, όπως και οι γυναίκες, που επίσης αμείβονται λιγότερο, έναντι των ανδρών. Επομένως η στόχευση στη μείωση των αμοιβών για τη δημιουργία ή έστω διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποδείχθηκε εξόχως ...άστοχη.
Ανησυχία όμως προκαλεί η εκτίναξη των δεικτών ανεργίας και στις επόμενες ηλικιακές ομάδες, ειδικά στις κατηγορίες 35-44, 45-54 και 55-64, όπου σε μια πενταετία οι άνεργοι σ' αυτές υπερτριπλασιάστηκαν. Και ακόμα περισσότερο, ότι στο ίδιο διάστημα ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός παρά την κρίση και τη βαθιά ύφεση παραμένει ουσιαστικά σταθερός.
Πρωτοπόρες περιοχές στην ανεργία είναι για πρώτη φορά η Κρήτη και οι περιφέρειες της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ειδικά για τις δυο πρώτες, η πιθανότερη εξήγηση έχει να κάνει με ισχυρές μονοκαλλιεργητικές τάσεις στις εκεί τοπικές οικονομίες, όπως ο μαζικός τουρισμός και η ενεργειακή (λιγνιτική) παραγωγή αντίστοιχα.
Από την ανάλυση και τα χαρακτηριστικά των στοιχείων προκύπτει βάσιμα ο λανθασμένος προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας. Ένας προσανατολισμός που συντηρεί στρεβλώσεις και αναπαράγει αδιέξοδες καταστάσεις στα δημοσιονομικά, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εμμονή των πολιτικών υπευθύνων να συντηρήσουν δομές και καταστάσεις του χθες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου