Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν αναφορά για νέες τεχνολογίες ελέγχου του ιικου φορτίου που θα σώσουν ζωές.


Η μέτρηση του ιικού φορτίου σε φτωχές χώρες δεν είναι πολυτέλεια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν αναφορά για νέες τεχνολογίες ελέγχου του ιικου φορτίου που θα σώσουν ζωές
Καθώς η θεραπεία του HIV αναβαθμίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ελλιπής πρόσβαση σε έλεγχο του ιικού φορτίου, μια συνηθισμένη διαδικασία στις πλούσιες χώρες, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. Η αυξημένη πρόσβαση στον έλεγχο ιϊκού φορτίου μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μείνουν σε αντιρετροϊκούς συνδυασμούς όσο το δυνατόν περισσότερο, και να σταματήσουν να αναπτύσσουν αντίσταση, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).







Ο έλεγχος του ιικού φορτίου είναι σημαντικός για δυο λόγους. Πρώτον, εντοπίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τακτική λήψη των φαρμάκων τους, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπρόσθετη παροχή συμβουλών. Δεύτερον, εντοπίζει άτομα που έχουν πράγματι αναπτύξει αντίσταση στα φάρμακα και πρέπει να ακολουθήσουν άλλη θεραπευτική αγωγή. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος έλεγχος βοηθά να αποφευχθεί η άσκοπη χορήγηση ακριβότερων φαρμάκων και να περιοριστούν οι επιπρόσθετες θεραπείες. Βοηθά επίσης να εντοπιστούν ασθενείς που παίρνουν φάρμακα αλλά δεν επωφελούνται από ένα δεδομένο συνδυασμό φαρμάκων εξαιτίας της αντίστασης που έχουν αναπτύξει.
«Είναι καιρός να σταματήσει η θεραπεία δυο ταχυτήτων του HIV ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Δρ. Eric Goemaere, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Νότια Αφρική. «Εκτός από το να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να μείνουν ζωντανοί, είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση και στον έλεγχο. Όταν κάποιος ξέρει ότι το ιικό του φορτίο είναι «μη ανιχνεύσιμο», έχει επιπρόσθετο κίνητρο να τηρήσει τη θεραπεία του για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στις αναπτυγμένες χώρες, ο έλεγχος του ιικού φορτίου γίνεται τακτικά. Σε άλλες όμως, με περιορισμένους πόρους, εξαιτίας του υψηλού κόστους και των τεστ που δεν είναι προσαρμοσμένα στα δικά τους δεδομένα, ακόμη δεν διατίθενται στην πλειοψηφία των ασθενών.
Στην έκθεση «ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟΣ: Πώς ο έλεγχος του ιικού φορτίου μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία του HIV στις Αναπτυσσόμενες Χώρες», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν μια σειρά διαθέσιμων και νέων τεχνολογικών μεθόδων ελέγχου του ιικού φορτίου που αναμένονται στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Περιλαμβάνουν από τεστ στο χώρο παροχής υπηρεσιών (point-of-care tests) μέχρι τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιφερειακά εργαστήρια. Η έκθεση σκιαγραφεί ιδέες για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια κόστους και διαδικασιών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δοκίμασαν πρόσφατα μια συσκευή ελέγχου του ιικού φορτίου στο χώρο παροχής υπηρεσιών και έχουν επίσης λάβει μια επιχορήγηση από το χρηματοδοτικό μηχανισμό του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης Φαρμάκων κατά του AIDS (UNITAID) για να ελέγξουν στο πεδίο πολλές υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες ελέγχου του ιικού φορτίου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα τρόπο να ξεπεραστεί το κρίσιμο έλλειμμα στη δυνατότητα ελέγχου του ιικού φορτίου στην Αφρική. Οι νέες μέθοδοι θα δοκιμαστούν σε επτά αφρικανικές χώρες όπου η οργάνωση λειτουργεί αντιρετροϊκά προγράμματα.
Ο στόχος του προγράμματος είναι να καθορίσει ποιες νέες στρατηγικές και ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους.
«Έχουμε αγωνιστεί σε κάθε ένα από τα προγράμματά μας, για να απλοποιηθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο η θεραπεία και να μην επιβαρύνονται τόσο πολύ οι ασθενείς και το σύστημα υγείας», σημείωσε ο Teri Roberts, Σύμβουλος σε θέματα Διαγνωστικών Μεθόδων στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Καταλήξαμε όμως στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος του ιικού φορτίου είναι ένα σημαντικό εργαλείο που επιμηκύνει τις ζωές των ασθενών και βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV».
Ο έλεγχος του ιικού φορτίου μετρά την ποσότητα του ιού HIV στο αίμα κάποιου. Όταν υπάρχουν λιγότερα από 50 αντίγραφα του γενετικού υλικού του HIV ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, το ιικό φορτίο δεν είναι ανιχνεύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει περιοριστεί σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί κάποιος να ζει μια υγιή ζωή και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον ιό.
Το εργαλείο που χρησιμοποιείται πρωτίστως για την παρακολούθηση του HIV στις αναπτυγμένες χώρες σήμερα αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων CD4, που δεν σκιαγραφεί με αρκετή ακρίβεια πώς μπορεί ένα πρόσωπο να ανταποκριθεί στη θεραπεία. Ο έλεγχος του ιικού φορτίου εντοπίζει προβλήματα πιο έγκαιρα απ’ ότι η μέτρηση των CD4.
Στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καγιελίτσα (Khayelitsha), στη Νότια Αφρική, όπου είναι διαθέσιμα τεστ ιικού φορτίου, σε όσους καταγραφόταν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δινόταν ειδική συμβουλευτική υποστήριξη για να βελτιώσουν την πρόσληψη της θεραπείας. Τρεις μήνες αργότερα, στον επόμενο έλεγχο, το 71% αυτών των ασθενών είχε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
«Είμαι περήφανη που το ιικό μου φορτίο δεν είναι ανιχνεύσιμο, και θα μιλήσω και σε άλλους γι’ αυτό», δήλωσε η Fanelwa Gwashu, που λαμβάνει θεραπεία μέσω των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καγιελίτσα της Νοτίου Αφρικής. «Η αντιρετροϊκή θεραπεία διαρκεί μια ζωή και γι’ αυτό είναι ενθαρρυντικό να μου λένε ότι λειτουργεί καλά στην περίπτωσή μου. Με βοηθάει να ξέρω ότι παρά τις δυσκολίες, ελέγχω τον ιό. Με βοηθά να κάνω σχέδια για το μέλλον και είμαι σίγουρη ότι θα ζήσω μια κανονική ζωή».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε 220.000 άτομα σε 23 χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου