Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή του Περιφ. Δ/ντη Εκπ. κ. Γ. Παναγιωτόπουλου στο Συνέδριο «τα Κέντρα Επιστημών και η συμβολή τους στην περιφ/κη ανάπ/ξη στην Ευρώπη του 2020»


Συμμετοχή του Περιφερειακού Διεύθυντη Εκπαίδευσης κ. Γ. Παναγιωτόπουλου στο Συνέδριο «τα Κέντρα Επιστημών και η συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη του 2020»
Την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012 στην Εστία Επιστημών Πάτρας πραγματοποιείται Συνέδριο, με θέμα: «τα Κέντρα Επιστημών και η συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη του 2020, (Science Centres for Smart Growth – Europe 2020)».

Η Εστία Επιστημών Πάτρας και το Κέντρο Παιδείας Επιστημών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο οποίο συμμετέχουν ανάλογα Ιδρύματα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναπτύσσει δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δράση. Στη δράση αυτή συμμετέχουν, εκτός από την Εστία Επιστημών Πάτρας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Αυστρίας και το Δίκτυο των Κέντρων Επιστημών της Αυστρίας, η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, η Ένωση Επιστημόνων Βουλγαρίας, ο Δήμος της Σλοβακίας, το Ινστιτούτο Ευρωπεριφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρουμανίας, το Μουσείο Επιστημών της Ιταλίας, το Κέντρο Νοτιοανατολικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο καθώς και ο Δήμος της Ουγγαρίας, ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο της Πάτρας. Συνάμα, στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος ο Δήμος Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Επιμελητήριο, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και άλλοι φορείς της πόλης της Πάτρας, της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.









Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «To σημερινό συνέδριο αποτελεί για όλους μας μια μοναδική ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με θέματα μείζονος σημασίας όπως η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ενεργών πολιτών.
Η ανάπτυξη είναι ένα θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Την επιδιώκει και διαθέτει τους πόρους και τις δυνάμεις του προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να την επιτύχει. Είναι σαφές πως το θέμα της ανάπτυξης είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στις μέρες που διανύουμε, καθώς αποτελεί το μέσο διαφυγής από την κρίση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους ανάπτυξη επιθυμούμε και χρειαζόμαστε;
Σίγουρα η ανάπτυξη πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που προϋπάρχουν, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Με άλλα λόγια, η αναπτυξιακή πορεία οφείλει να βάζει τα θεμέλια για πρόοδο στο μέλλον, παρέχοντας δυνατότητες βελτίωσης της ζωής των επόμενων γενεών.
Συνάμα, έμφαση είναι απαραίτητο να δοθεί στους τρεις πυλώνες που διέπουν την ανάπτυξη: οικονομία-κοινωνία- περιβάλλον. Είναι οι τρεις συνιστώσες που αλληλοσυμπληρώνονται και είναι επιβεβλημένη η συνύπαρξή τους στο όχημα που βαίνει προς μια αναπτυξιακή τροχιά.
Οδοδείκτης, αναμφισβήτητα, προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εκπαίδευση, η οποία καλείται να χαράξει τις συντεταγμένες της ανάπτυξης μέσα από το έργο που επιτελεί, στοχεύοντας στη δημιουργία ενεργών πολιτών. Και ασφαλώς, αναφορά γίνεται σε πολίτες που διέπονται από σεβασμό, ποιότητα ζωής, μόρφωση, αυτοσυνείδηση, δραστηριοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο, έχοντας υψηλό το αίσθημα της ευθύνης κατά τη λήψη αποφάσεων.
Η Εστία Επιστημών Πάτρας αποτελεί έναν σημαντικό φορέα εκπαίδευσης που μέσα από τις δράσεις της διαγράφεται ο αναπτυξιακός της χαρακτήρας, συμβάλλοντας στη γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, προσβλέποντας να δώσει τα μέγιστα στο μαθητικό πληθυσμό, δια μέσου της επικοινωνίας. Θεωρώ πως οι δράσεις όπως αυτή του προγράμματος «Νοτιοανατολική Ευρώπη» οδεύουν προς μια θετική κατεύθυνση, με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς τη διαπερνά οριζόντια η αναγκαιότητα για μια συλλογική ανάπτυξη, με αφετηρία τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές και με κατεύθυνση την ενεργό συμμετοχή όλων για πρόοδο και ευημερία».
Κλείνοντας, το χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου δηλώνοντας ότι είναι σίγουρος πως από το συνέδριο αυτό θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου