Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αποκαλυπτήρια αντιγράφου της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας στη Βουλή των Ελλήνων.


Σε ειδική τελετή, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αντιγράφου της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά επιγραφικά μνημεία, που αποτελεί δωρεά της Νομαρχίας της ιταλικής Περιφέρειας του Τρέντο στο Κοινοβούλιο. Η Επιγραφή εντοιχίστηκε σε κοιλότητα του τοιχώματος έξω από την αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την παρουσίαση του έργου ανέφερε ότι «η Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας, η οποία ανακαλύφθηκε το 1884 στην αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Άλμπερ, αποτελεί την πρώτη κωδικοποίηση νομικού κειμένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συντεταγμένου στην ελληνική γλώσσα.







»Το σημαντικό αυτό μνημείο του αρχαίου –και ταυτόχρονα του ευρωπαϊκού– νομικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης για τις αρχές δικαίου, τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης των ιδιωτικών έννομων σχέσεων, τη μορφή της πολιτειακής οργάνωσης και την έννοια της δικαιοσύνης, στην ισχυρή περιοχή της δωρικής Κρήτης τη χρονική περίοδο από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ.», επισήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
«Η Βουλή των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της αρχαιότερης σωζόμενης πηγής δικαίου στον ευρωπαϊκό χώρο, με μεγάλη χαρά δέχθηκε τη δωρεά, εκ μέρους της επαρχίας του Τρέντο της Ιταλίας, του αντιγράφου της Επιγραφής, προκειμένου να κοσμήσει τον κατεξοχήν χώρο της νομοθετικής παραγωγής και λειτουργίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας και υπογράμμισε τη σημασία των παραδοσιακά άριστων και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό λαό. «Θεωρώ πολύ σημαντικό, σημείωσε, να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις αυτές για το καλό και των δύο λαών, για το καλό της Ευρώπης».
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και Δημήτρης Σιούφας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, οι Βουλευτές κ.κ. Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Άννα Νταλάρα, Μανώλης Στρατάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος, ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, εκπρόσωποι της αρχαιολογικής κοινότητας.
Ως επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας συμμετείχε στην εκδήλωση ο Σύμβουλος Πολιτιστικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Συνεργασίας της Περιφέρειας του Τρέντο κ. Franco Panizza, καθώς και ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Franco Nicolis.
Παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Claudio Glaentze, ο Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Emanuelle Greco και η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών κυρία Silvana Vassili.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου