Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.


Ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκει τη χώρα με πληγές στα δασικά της οικοσυστήματα και με προφανείς απειλές για περαιτέρω υποβάθμιση, συρρίκνωση ως και ολοκληρωτική εξαφάνιση μερικών από αυτά. Κάποτε πιστεύαμε ότι στη χώρα μας έλλειπε η δασική πολιτική. Σήμερα είμαστε σίγουροι ότι έχει προσχεδιαστεί ένα διαφορετικό μέλλον για τον δασικό μας πλούτο, ένα μέλλον που απλά δεν τον εμπεριέχει.
Οι συνεχείς περικοπές στη δασοπροστασία και στην πυροφύλαξη, η απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας μέσα από νομοθετικές τροποποιήσεις που καθιστούν περιττή τη γνωμοδότησή της και νομιμοποιούν την παράκαμψή της, η πρόσφατη "εναπόθεση" στην ήδη εξοντωμένη Δασική Υπηρεσία των αρμοδιοτήτων της πρώην αγροφυλακής, η επιβράβευση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, οι προτεινόμενες δασοκτόνες διατάξεις μέσα σε νέα νομοσχέδια, η "τακτοποίηση" του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας στην Πεντέλη και η σχεδιαζόμενη μετατροπή τεράστιων δασικών οικοσυστημάτων και προστατευόμενων περιοχών σε μεταλλευτικές ζώνες αποτελούν σκάνδαλα που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και επομένως αντιτίθενται στο ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές επιταγές για την προστασία του δασικού κεφαλαίου και την προσπάθεια αναστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθυνόμαστε στους πολίτες αυτής της χώρας: σας καλούμε όλους σε έναν αγώνα για τη ματαίωση των δασοκτόνων σχεδίων, σας καλούμε στην οργάνωση της δασοπροστασίας με ιδία συμμετοχή στον τόπο κατοικίας μας και στις τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουμε, σας καλούμε στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας. Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας - και όχι οι λίγοι προνομιούχοι - έχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αγαθά που προσφέρουν τα δάση. Και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούμαστε τα αγαθά από τη δασική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη δασοπροστασία, προοπτική που οφείλει η πολιτεία να σχεδιάσει για το πραγματικό δημόσιο συμφέρον.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου