Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: Προειδοποιήσεις από την Τρόικα στη χθεσινή συζήτηση στο ΕΚ.


Οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπερασπίστηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του ΕΚ τους στόχους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ενότητα και την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποτυχίας.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός πιο δίκαιου κοινωνικά και πιο προσανατολισμένου στην ανάπτυξη προγράμματος, ενώ έθεσαν ερωτήματα για την ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
"Δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε εκείνους που ήρθαν να βοηθήσουν αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει ... σε τελική ανάλυση, οι Έλληνες είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα για την αναμόρφωση της χώρας τους και να πάρουν την ευθύνη για αυτό", δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Poul Thomsen, και ο Jörg Asmussen από την ΕΚΤ, επανέλαβαν ότι "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών", και ότι οι μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση των μισθών αποτελούν τη μόνη επιλογή.










Σχέδιο Β

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει "σχέδιο Β" για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας του προγράμματος.

"Με το να μην έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης δεν είναι σαν να αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα;" ρώτησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts (Πράσινοι). Ομοίως, ο Jean Paul Gauzès (ΕΛΚ, Γαλλία), ρώτησε ποιο θα είναι το σενάριο εάν μετά τις ελληνικές εκλογές προκύψει μόνο μια μικρή πλειοψηφία που θα ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

"Είναι προτιμότερο να σκεφτούμε το σχέδιο Α και να επιμείνουμε σε αυτό" απάντησε ο κ. Asmussen, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ... αντιμετωπίζουμε έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο σε ότι αφορά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος."

Ο κ. Thomsen υπογράμμισε ότι μια πιθανή εναλλακτική θα ήταν η ΕΕ "να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι σωστές προσπάθειες".

Ένα πιο έξυπνο πρόγραμμα

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι το πρόγραμμα χρειάζεται μια ισχυρότερη κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση.

Ο Robert Goebbels (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης: "Χρειάζεται ένα πιο έξυπνο μείγμα πολιτικής. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα έχει δυνατά σημεία σε ότι αφορά τη σταθεροποίηση, αλλά εμφανίζει αδυναμίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη", δήλωσε ο ίδιος.

Αρκετοί ευρωβουλευτές σχολίασαν αρνητικά τα σχόλια των εκπροσώπων της Τρόικας σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω περικοπές μισθών, με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νικόλαο Χουντή (Ευρ.Ενωτ.Αριστ.), να κατηγορεί το πρόγραμμα ότι οδηγεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων "σε συνθήκες Νοτιοανατολικής Ασίας". Τέλος, πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν την ανάληψη ειδικών δράσεων για την εκπαίδευση και την απασχόληση. Η Nadja Hirsch (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων κινδυνεύει να χαθεί.

Όλοι οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπερασπίστηκαν τα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια του προγράμματος, αλλά επέμειναν ότι η ανάκαμψη εξαρτάται από την πραγματοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων. "Δεν υπάρχουν άλλα εύκολα μέτρα για την Ελλάδα. Είναι ώρα για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε ο κ. Thomsen.

Ο κ. Asmussen τόνισε επίσης ότι ήταν σημαντικό να εξαλειφθούν τα οποιαδήποτε συμφέροντα από το οικονομικό σύστημα. Όλοι υποστήριξαν ότι οι μειώσεις των μισθών ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα, και η παραμονή της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Λογοδοσία και ανάληψη ευθυνών

Και οι δύο πρόεδροι των επιτροπών του ΕΚ υπογράμμισαν την ανάγκη για λογοδοσία και ανάληψη ευθυνών. "Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην παροχή ενός είδους λογοδοσίας και διαφάνειας, στοιχεία που συχνά απουσιάζουν" δήλωσε η Sharon Bowles (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο).

"Εάν οι ενέργειες σε αυτόν τον τομέα δεν είναι διαφανείς και δεν μπορούν να αξιολογηθούν δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα", προειδοποίησε η Pervenche Berès (Σοσιαλιστές, Γαλλία), προσθέτοντας ότι οι ανοικτές συζητήσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από τη διαμόρφωση του προγράμματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου