Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Υπεγράφη η σύμβαση για τη διαμόρφωση σχολείου σε Μουσείο για την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.


Σε μία ειδική εκδήλωση υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Νέας Επιδαύρου σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του παλαιού δημοτικού σχολείου της Νέας Επιδαύρου σε Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει και θα αναδείξει το ιστορικό και αρχειακό υλικό της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό τόπο της Νέας Επιδαύρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων από το μεγάλο αυτό εθνικό γεγονός, τη σύμβαση υπέγραψε από την πλευρά της Βουλής ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και από την πλευρά του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος. Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός.








Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Νέας Επιδαύρου και στο χρέος να διαφυλαχθεί αλλά και να αναδειχθεί η αξία του τόπου, υπογραμμίζοντας πως «η σύγκληση της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου στις 20 Δεκεμβρίου 1821, αποτελεί το πολιτικό γεγονός- ορόσημο για την έναρξη της προσπάθειας εθνικής ολοκλήρωσης. Αποτελεί την πρώτη συλλογική πολιτική πράξη του Αγώνα και σηματοδοτεί την ανάγκη για πολιτική οργάνωση και για λήψη αποφάσεων στη βάση δημοκρατικών αρχών».


«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε
την αξία της ιστορίας του τόπου»

«Η Α’ Εθνοσυνέλευση- είπε ο κ. Πετσάλνικος- επιβεβαίωσε τη θέληση για υπέρβαση των διαφωνιών, των σκοπιμοτήτων και των αντιθέσεων που ενυπήρχαν στους κόλπους των εμπνευστών της Επανάστασης μέσα από μία διαδικασία ανοιχτού, ελεύθερου διαλόγου.
Σε αυτήν την ιστορική πλατεία τα Μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου συναντήθηκαν για να συναποφασίσουν και να θεμελιώσουν τις βάσεις μίας κεντρικής διοίκησης που θα συντόνιζε τον Αγώνα, ασκώντας κρατική εξουσία. Η σημασία της Α’ Εθνοσυνέλευσης και του πρώτου Συντάγματος του Αγώνα διατηρούν μία διαχρονική ιστορική αξία που συνίσταται στο θάρρος, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που εκφράστηκαν για πρώτη φορά και που βοήθησαν την Επανάσταση να στεριώσει και να συνασπίσει τους Έλληνες στον κοινό σκοπό της.
Την αξία αυτή οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή θα χρηματοδοτήσει με 100.000 ευρώ τις εργασίες για την ανακαίνιση του παλαιού δημοτικού σχολείου και τη διαμόρφωση του Μουσείου. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αισθητικές παρεμβάσεις και στην κεντρική πλατεία, υπό την καθοδήγηση και την αυστηρή επίβλεψη αρχαιολόγων. Στο χώρο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο συμβολικά, μια ανοικτή Συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής του Κοινοβουλίου, παρουσία φορέων.
«Η ανακαίνιση του κτιρίου του Δήμου πάνω στην ιστορική πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης με τη βοήθεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η μετατροπή του σε Mουσείο ανταποκρίνεται στο χρέος μας να διασώσουμε την ιστορική μας μνήμη», επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος.
Το κτίσμα , το οποίο στο παρελθόν λειτούργησε ως σχολείο και σήμερα στεγάζει το κέντρο νεότητας του Δήμου Επιδαύρου, θα διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο που θα φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
«Το έργο έχει ως στόχο να αναδείξει κυρίως στα μάτια των νέων γενεών την αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας θυμίζοντας σε όλες και όλους τις θυσίες και τους αγώνες που χρειάστηκαν για την κατάκτησή τους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η ιστορία
Η Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου άρχισε τις εργασίες της στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου του 1822.
Ήταν η πρώτη σύγκληση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού Κράτους, κατά την οποία ορίστηκε η πολιτική ύπαρξη και η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Συντάχθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος, το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος».
Σε αυτό προβλεπόταν η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, η αντιπροσωπευτική αρχή, καθώς και η διάκριση των εξουσιών, ενώ ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου