Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.


ΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ“

ΠΑΤΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PATRAS PALACE”


Δ ι ο ρ γ ά ν ω σ η: Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Π “ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”
Διευθυντής: Dr. Ν. Μακρής
Σε συνεργασία με τη
Γηριατρική-Γεροντολογική εταιρεία Νοτιοδυτικής Ελλάδας

H Οργανωτική Επιτροπή σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου
η οποία θα δοθεί την
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:30 το μεσημέρι
στην Αίθουσα ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).

Η άνοια αποτελεί πάθηση των ατόμων 3ης ηλικίας και συνεπάγεται την πρόκληση ποικίλων ιατροκοινωνικών προβλημάτων, οι επιπτώσεις των οποίων επιβαρύνουν τόσο τους ίδιους τους πάσχοντες και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και ευρύτερο το κοινωνικό σύνολο.











Η άνοια τύπου Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας καθώς αποτελεί το ήμισυ και πλέον των περιπτώσεων και ακολουθούν οι άνοιες που συνδέονται με αγγειακές παθήσεις, με νόσο Πάρκινσον και με κακώσεις τους εγκεφάλου. Άλλες άνοιες μπορεί να οφείλονται σε φαρμακευτικές ουσίες, έλλειψη βιταμίνης Β12, αλκοολισμό, όγκοι εγκεφάλου, μεταβολικές παθήσεις του θυροειδούς, των νεφρών και του ήπατος. Η κατάθλιψη επίσης των ηλικιωμένων μπορεί να υποδηλώνει έναρξη άνοιας.

Η άνοια είναι κατά κανόνα νόσος των ηλικιωμένων, καθώς η συχνότητα της αυξάνει με την ηλικία:
• η συχνότητα άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών αφορά ποσοστό 8-10% του πληθυσμού
• σε ηλικίες άνω των 75 ετών το ποσοστό άνοιας αυξάνει σε ποσοστό 18-20%
• σε ηλικίες άνω των 85 ετών το ποσοστό άνοιας αγγίζει το 40%

Η επίπτωση της άνοιας για τον ίδιο τον ασθενή, για την οικογένεια του και για τους ασφαλιστικούς φορείς είναι μεγάλη τόσο σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας. Οι δομές υποστήριξης και βοήθειας των ατόμων που πάσχουν από άνοια είναι ελλιπείς τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικότερο εθνικό επίπεδο.

Οι Γηριατρικές, Γεροντολογικές, οι εταιρίες νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών έχουν επιτελέσει και επιτελούν σημαντικό έργο και προσφέρουν σημαντική βοήθεια με προγράμματα υποστήριξης και ημερήσιας απασχόλησης των πασχόντων.

Η επιλογή για τη διενέργεια ημερίδας με θέμα την άνοια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έγινε με γνώμονα να ακουστούν όλες οι απόψεις των ειδικών για την άνοια

Κλήθηκαν να συμμετέχουν λειτουργοί της υγείας, όπως Νευρολόγοι, Ψυχίατροι, γενικοί Ιατροί, Παθολόγοι, Ψυχολόγοι, Επιδημιολόγοι με σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι φορείς της υγείας που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια.

Ως Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες λειτουργούς της υγείας, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που θα συμβάλλει στην επιτυχία της ημερίδας. Καλώ τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο να βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού με προβολή της ημερίδας που θα γίνει στην Πάτρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στο “ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PATRAS PALACE” με ώρα έναρξης 16:00.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου