Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών.


Στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με τους Περιφερειάρχες και τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. , για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες. Ή είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε ή θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι, όπως ανέφερε και στη διάρκεια της συνάντησης, πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και κάθε περιοχή να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους λαθρομετανάστες.








«Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση. Θεωρώ ότι το Κράτος πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν έχουν κέρδη από τη λειτουργία των Κέντρων σε θέσεις εργασίας κ.α.», συμπλήρωσε.

Ο Περιφερειάρχης, είπε ακόμη ότι δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο προθεσμία στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να προτείνουν χώρους, ωστόσο ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί, οι οποίοι πρέπει να είναι μακριά από κόμβους και παραμεθόριες περιοχές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, τα Κέντρα θα είναι κλειστοί χώροι, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων, με χώρους για διαμονή, σίτιση, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγία και θρησκευτικής λατρείας, ενώ θα έχουν τριπλή περίφραξη.




Συνάντηση Περιφερειάρχη με tour operator από Ισραήλ

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφτηκε σήμερα η κ. Sofi Gabsu, tour operator από το Ισραήλ, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Ηπείρου κ. Στ. Μανώλη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχο.

Σκοπός της επίσκεψης – που ήταν απόρροια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ - ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση διάφορων ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστών από το Ισραήλ στην Ήπειρο. Η κ. Sofi Gabsu – που είναι ελληνικής καταγωγής- μετέβη ήδη σε Πάργα, Μπουραζάνι, Ιωάννινα και το πρόγραμμά της θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου όπως είπε η ίδια να γνωρίσει από κοντά τα αξιοθέατα της Ηπείρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της είναι ιδιαίτερα θετικές για τη ζήτηση που θα υπάρξει από Ισραηλινούς για την Ήπειρο, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η λειτουργικότητα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, θέμα για το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμησή του για την κ. Sofi Gabsu, η οποία έχει φέρει ήδη σημαντικό αριθμό τουριστών από το Ισραήλ προς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την πίστη του ότι αυτό θα συμβεί και με την Ήπειρο.

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς απάντηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η πραγματοποίηση πτήσεων από το Ισραήλ, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες.

Από την πλευρά της η κ. Sofi Gabsu είπε ότι πρώτη φορά επισκέπτεται την Ήπειρο, έχει μείνει εντυπωσιασμένη από τη φυσική της ομορφιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από Ισραηλινούς να την επισκεφτούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Αεροδρομίου καθώς όπως είπε είναι κουραστικό και χρονοβόρο να έλθουν τουρίστες μέσω των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει ότι στόχος της είναι να λειτουργήσει αερογέφυρα Ιωάννινα – Τελ Αβίβ, με συνεχόμενες πτήσεις Πέμπτη – Κυριακή – Πέμπτη.


Παρουσίαση της μελέτης για τις «Ολοκληρωμένες
Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης»


Παρουσιάστηκαν σήμερα οι προτάσεις-έργα των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου που προκρίθηκαν στη μελέτη «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013».

Την μελέτη εκπόνησε η Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και τη συμμετοχή των Δήμων της Περιφέρειας. Στόχος της δράσης είναι η οικονομική αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και η συγκράτηση του πληθυσμού τους.

Ο τελικός αριθμός των προτάσεων-έργων που προκρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν από τους 18 Δήμους των τεσσάρων επιλεγμένων περιοχών ανέρχεται σε 110 με συνολικό προϋπολογισμό 55.787.817,82 ευρώ.

Οι προτάσεις-έργα που τελικά προκρίθηκαν αφορούν, κατά κύριο λόγο, έργα βελτίωσης και ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων, έργα εσωτερικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα προώθησης της επισκεψιμότητας σε επισημασμένες περιοχές. Μάλιστα, δεν έλειψε ο προβληματισμός για την κατάθεση μικρού αριθμού προτάσεων για έργα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και για δράσεις προώθησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, για τα επιλέξιμα έργα που έχουν περιληφθεί στα Ολοκληρωμένα Σχέδια αναμένεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους Δήμους, που θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2012.

Οι επιλέξιμες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου για Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης είναι:

1. Πεδινή περιοχή Άρτας – Πρέβεζας
2. Ορεινές περιοχές Άρτας – Ιωαννίνων
3. Πεδινές – Ημιορεινές περιοχές Πρέβεζας – Θεσπρωτίας
4. Ευρύτερη περιοχή Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Την ενημέρωση για την πορεία της μελέτης πραγματοποίησαν εκ μέρους της Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου ο κ. Μ. Ματσάγκας και εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. η κ. Μ. Στεργίου και ο κ. Ηλ. Μώκος. Την ενημερωτική συνάντηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Π. Γαργάλας, Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Κ. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, Φιλιππιάδας Δ. Γιολδάσης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μπαλαμπέκος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη δήμων και υπηρεσιακοί παράγοντες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου