Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Φθηνότερα καύσιμα, μειώσεις τιμών και από μικρές επιχειρήσεις ο στόχος της κυβέρνησης.


Πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμών των καυσίμων προανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν συμφωνίες για μείωση τιμών και με μικρού μεγέθους επιχειρήσεις που καλύπτουν το 30% της αγοράς (μετά τη «συμφωνία κυρίων» του υπουργείου με επιχειρήσεις για τις τιμές 661 προϊόντων). Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ο υπουργός ανέφερε πως στις τιμές των καυσίμων όντως υπάρχει..
μία αύξηση 18% το τελευταίο τρίμηνο, αποδίδοντάς την όμως στις διεθνείς τιμές. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να περνάνε όχι μόνο οι αυξήσεις στην τιμή αλλά και οι μειώσεις. Δυστυχώς, από τις δέκα μειώσεις μόλις οι τρεις περνούσαν μέχρι τώρα στην Ελλάδα», ανέφερε, λέγοντας επίσης ότι το πλαφόν στις τιμές αποσύρθηκε γιατί έχει νόημα μόνο σε μια έκτακτη κατάσταση.






Σχετικά με την πορεία του τζίρου στην αγορά ο υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές πέφτουν διότι οι επιχειρήσεις θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές καθώς έχει πέσει η ζήτηση. «Άρα λοιπόν, προκειμένου οι επιχειρηματίες να κρατήσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους και να μην απολύουν εργαζόμενους, πρέπει εκ των πραγμάτων να κάνουν περισσότερες πωλήσεις με λιγότερο ποσοστό κέρδους. Γι' αυτό ρίχνουν τις τιμές τους. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, εφόσον βρουν φθηνότερες τιμές, θα ψωνίσουν κάτι παραπάνω, εφόσον κάνουν μια εξοικονόμηση στις αγορές τους κάθε μήνα με βάση αυτό το καλάθι το οποίο διαμορφώσαμε, και το οποίο προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 50 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια».

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ελέγχου τήρησης των συμφωνηθέντων καθώς μόνες τους οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις.

«Μέχρι τις αρχές του χρόνου σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης θα υπάρξει μείωση τιμών και ακόμη περισσότεροι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του υπουργείου» δήλωσε ο υπουργός, λέγοντας πως το 60% των μειώσεων θα ισχύει από την αρχή του χρόνου. Ο ίδιος υπογράμμισε στη πως σημασία έχει οι μειώσεις να γίνονται με σοβαρό και οριστικό τρόπο: «Δεν είναι κάποια προσφορά, που βάζουν επάνω σε κάποιο προϊόν» ανέφερε, λέγοντας πως οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν για όλο το 2011.

Στη συνέντευξη ο υπουργός αναφέρθηκε και στη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, την προώθηση των εξαγωγών και της ενίσχυση της νεανικής και καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Χαρακτήρισε ως επιλογή ευθύνης τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Πρέπει να επιλέξουμε το δρόμο της κοινωνικής ειρήνης και αλληλεγγύης, να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ώστε, όταν βγούμε απ' την κρίση να μην υπάρχει ένα 50-60% της κοινωνίας εξουθενωμένο… ούτε μια μεσαία τάξη η οποία θα έχει υποβιβαστεί και -κυρίως- ούτε μια νέα γενιά απελπισμένη και χωρίς καμία προοπτική. Όλα αυτά λοιπόν είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση».

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μέσων μεταφοράς που έχουν επίπτωση στην κίνηση της αγοράς δήλωσε: «Υπάρχει πρόβλημα και το βλέπει κανείς κάθε μέρα μπροστά του. Το σημαντικότερο θέμα είναι η συνολικότερη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, μια πόλης η οποία φιλοδοξεί να είναι τουριστική, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, τουρίστες. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Σχετικά με την απεργία των συνεργείων καθαριότητας στους δήμους ανέφερε ότι ο καθένας πρέπει να έχει επίγνωση των ευθυνών του απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους ανθρώπους που εκπροσωπεί. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά θεωρώ ότι το θέμα των σκουπιδιών είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημοτική αρχή με την έννοια ότι το να υποτιμάς τόσο πολύ τους συμπολίτες σου, το να υποτιμάς τόσο πολύ το θέμα της δημόσιας υγείας, τα παιδιά που περνάνε από εκεί δίπλα, τότε σημαίνει ότι δυστυχώς δεν έχουμε επίγνωση ευθύνης απέναντι στους πολίτες» είπε ο υπουργός.



Πηγή: www.in.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου