Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εμπλοκή στη δημοσιοποίηση των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα αποφασίσει για το εάν θα δημοσιευθούν ή όχι τα στοιχεία των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο Βήμα99,5 ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των ονομάτων των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Όπως δήλωσε, τα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα δημοσιευθούν μόνον εάν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδοτήσει θετικά στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, προσέθεσε πως το ίδιο θα ισχύσει για την περίπτωση της δημοσιοποίησης των εισοδημάτων των φορολογουμένων μέσω του TaxisNet.






Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αποσύροντας προχθές την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε την διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 23,9 δισ. ευρώ προανήγγειλε πως η διάταξη θα επανεισαχθεί σε άλλο νομοσχέδιο αφού προηγουμένως έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο όλα τα ονόματα των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αποκάλυψε πως στους χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης δεσπόζει εταιρεία που μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιόταν στις υπηρεσίες οδικής εξυπηρέτησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκ των 32 δισ. ευρώ των βεβαιωμένων οφειλών μόνο 8 με 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Περιγράφοντας τις πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις ανείσπρακτων χρεών αναφέρθηκε στις οφειλές φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει, εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, φορέων του Δημοσίου που έχουν καταργηθεί, αλλά και σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ , σε πλαστά εικονικά – στοιχεία, κ.α.

Ο κ. Γεωργακόπουλος παραδέχθηκε πως στην λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται υπηρεσίες του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε λειτουργία, μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει γίνει ρύθμιση των οφειλών και τα χρέη αποπληρώνονται.


Πηγή: in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου