Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.


Νέα έργα από το ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θωρακίζουν το περιβάλλον και δίνουν προοπτικές ανάπτυξης.

Δύο σημαντικά έργα, ύψιστης σημασίας για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Αιτωλ/νίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων, μπαίνουν στην φάση της υλοποίησης με αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το πρώτο έργο, αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και κεντρικού αποχετευτικού αγωγού με αντλιοστάσιο στη Λεπενού του δήμου Στράτου, και το δεύτερο, την ολοκλήρωση της αποχέτευσης της Βόνιτσας.
Τα δύο έργα, χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 10.671.964 ευρώ.







«Η Αιτωλ/νία, με τα έργα που εκτελούνται και με αυτά που εντάσσονται με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, μπαίνει στην πρωτοπορία και στον τομέα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Πρόκειται για έργα που θα προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας και θα αφήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία σε περιοχές του νομού μας, μιας και θωρακίζουν το περιβάλλον σημαντικών οικοσυστημάτων, όπως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, του Αχελώου και του Αμβρακικού κόλπου. Ένα φυσικό περιβάλλον που όπως έχω τονίσει πολλές φορές, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στον τόπο μας», τόνισε σε σχετική του δήλωση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης.
Το πρώτο έργο, π/υ 8.167.809 ευρώ, έχει ως φυσικό αντικείμενο το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της Λεπενούς, τους κεντρικούς συλλεκτήρες μεταφοράς των λυμάτων της Λεπενούς αλλά και της Στράτου και τον κοινό αγωγό μεταφοράς των λυμάτων των δύο οικισμών στον βιολογικό καθαρισμό του Αγρινίου.
Συνολικά θα δημιουργηθούν 33,5 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης και τέσσερα αντλιοστάσια.
Το δεύτερο έργο, π/υ 2.504.155 ευρώ, αφορά στην ολοκλήρωση της αποχέτευσης της Βόνιτσας.
Να θυμίσουμε ότι, σημαντικά αποχετευτικά έργα σε δήμους της Αιτωλ/νίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επίσης, υπάρχουν οικισμοί της Αιτωλ/νίας, που έχουν καταχωρηθεί με απαίτηση έργου και που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΠΕΡΑΑ και τον άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία και διαχείριση υδατικών πόρων». Είναι η Κατούνα του δήμου Μεδεώνος, η Κατοχή και το Νεοχώρι του δήμου Οινιαδών, το Αιτωλικό και το Κεφαλόβρυσο, ο Μύτικας, το Θέρμο, το Αγγελόκαστρο, τα Κλεισορεύματα και η Λυσιμάχια.
Σημαντική προοπτική υπάρχει τέλος και για την ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ αποχετευτικών έργων παραλίμνιων περιοχών του νέου δήμου Αγρινίου, όπως προέκυψε και από πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του Υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη και του δημάρχου Αγρινίου, Παύλου Μοσχολιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου